OpenAI a prezentat ce poate face platforma AI de copiere a vocilor umane, iar rezutatele sunt impresionante, dar și îngrijorătoare în același timp, în condițiile în care chiar reprezentanții companiei sunt conștienți că ar putea fi folosită și în scopuri imorale și ilegale.

Compania a publicat pe site-ul său oficial cum funcționează tehnologia pe care a dezvoltat-o, folosind ca mostră înregistrările mai multe persoane pentru a demonstra când te bun poate fi AI-ul în a copia timbrul și intonația persoanelor pe care le copiază.

Vocile originale citesc alte texte, care să deservească drept referință pentru AI ca, mai apoi, acesta să poată citi alte texte generate ulterior pe diferite teme, folosind vocile originale.

Mai mult, în demonstrația publicată pe site, OpenAI ne arată și cum ar putea suna aceeași persoană dacă ar vorbi în alte voci decât cele native.

Puteți asculta mostrele audio AICI. Găsiți exemple de voci diferite, în limbi differite, pe teme diferite.

În timp ce tehnologia uimește prin capacitățile sale, inclusiv cei de la OpenAI sunt conștienți că unealta dezvoltată de ei ar putea fi folosită de indivizi și organizații care nu ar avea cele mai etice, moral și legale intenții, așa că încă nu o va lansa public prea curând, ci doar către un grup de colaboratori autorizați.

Americani sunați de o clonă digitală a lui Joe Biden

Tehnologia AI de clonare vocală nu este nouă și a fost deja folosită în circumstanțe îngrijorătoare.

În Statele Unite, în ianuarie, mii de alegători au primit telefoane generate de inteligență artificială, care îl imitau pe președintele Joe Biden, spunându-le să rămână acasă și să se abțină de la vot.

În consecință, Comisia Federală de Comunicații (FCC) a SUA a interzis apelurile automate generate de inteligență artificială luna trecută, potrivit Euronews.com.

Riscurile sunt numeroase și nu sunt de ignorat. Gândiți-vă că, într-o zi, v-ar putea suna un prieten sau o rudă să vă ceară să-i transferați bani, deși în spatele vocii se află un infractor care se poate folosi de tehnologiile noi pentru a-și pune în aplicare tehnicile de înșelătorie.

Scenariile negative sunt numeroase, dar cei de la OpenAI spun că tehnologia poate fi folosită pentru a-i ajuta pe cei care-și pierd, dintr-o cauză sau alta, vocea, iar uneltele de translatare din text în voce sunt destul de rudimentare și sună destul de robotic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri