Linux este un sistem de operare gratuit dezvoltat ca o alternativa la popularul Microsoft Windows. Compania Novell va furniza soft-ul Linux pe laptop-urile Lenovo, care vor putea fi comercializate la sfarsitul acestui an. Anuntul a fost facut public in cadrul conferientei Linux World, organizata anual in San Francisco.

Producatorul si rivalul Dell a declarat, inca de la inceputul anului, incorporarea sistemului Linux in cadrul PC-urilor produse de companie. Dell a introdus Linux pentru PC-urile sale dupa ce presedintele Michael Dell a deschis pe site-ul companiei o rubrica pentru sugestii din partea clientilor. In urma sondajului, PC-urile cu Linux au fost cele mai solicitate.

Publicul a facut prima data cunostinta cu sistemul de operare Linux in urma cu 16 ani. Dezvoltat de Linus Torvalds, programul a fost creat ca o alternativa non-comerciala a unui sistem de operare utilizat in multe universitati.

Citeste si:

Linux se poate distribui gratuit si chiar modifica de catre orice utilizator. Desi predomina in cazul serverelor, iar prezenta lui pe desktop-uri a fost pana recent rezervata mai ales specialistilor IT, adoptarea sistemului de operare de cate Lenovo si Dell va extinde utilizarea Linux in randul unui numar cat mai mare de consumatori.

Aproximativ 6% din utilizatorii de PC-uri prefera Linux, procent similar cu adeptii Apple Macintosh, sunt de parere analistii, majoritatea optand in continuare pentru arhicunoscutul Microsoft Windows.