Telefonul mobil a devenit un accesoriu nelipsit in toate activitatile utilizatorilor autohtoni. Cu toate acestea, rata de penetrare a terminalelor mobile este departe de cea a tarilor dezvoltate. La noi, doar 45% din populatie detine un telefon mobil. Aceasta rata a fost ani in sir chiar mai mica, 2004 inregistrand cea mai mare crestere: 13%. De altfel, terminalul mobil este inca perceput ca un accesoriu de lux. Chiar si asa, romanii cheltuiesc, o data la un an si jumatate, 150 de euro pentru a fi in pas cu moda telefoanelor mobile.

Previziunile specialistilor spun ca in 2007 rata de penetrare a terminalelor mobile va atinge si pe piata autohtona 80%, procent similar celui dintr-o tara occidentala. Cifrele oficiale arata ca in Romania sunt opt milioane de cumpara-tori de telefoane mobile, iar in acest an numarul acestora se va apropia de zece milioane. Pe plan international, in 2004 s-au vandut peste 600 de milioane de terminale mobile fata de 520 de milioane in 2003. In topul celor mai cumparate aparate de telefonie mobila sunt Nokia, Motorola (SUA) si Samsung (Coreea de Sud).

Potrivit importatorilor, profilul cumparatorului roman de telefoane mobile este unul indreptat catre produsele din categoria basic, adica terminale cu aspect clasic si cu functii obisnuite pentru care sunt dispusi sa scoata din buzunar o data la un an si jumatate aproximativ 150 de euro. Totusi o mare parte din cumparatori, peste 30%, sunt atrasi de ultimele bombe tehnologice. Conform importatorilor, in 2004 au fost aduse peste doua milioane de telefoane mobile destinate vanzarii. Asta fara a lua in considerare numarul de telefoane mobile achizitionate cu abonament la unul dintre operatorii de telefonie mobila, acestia avand acorduri proprii cu filialele internationale pentru terminalele oferite la preturi cu abonament.

Samsung loveste in plin

Saptamana trecuta, HAT Group, importatorul oficial al telefoanelor Samsung pe piata romaneasca, a anuntat lansarea a nu mai putin de patru modele de terminale mobile.

Telefoanele high-end includ o serie de optiuni si functii avansate de gestionare a contactelor, adresndu-se persoanelor de succes, care stiu sa aprecieze eleganta si tin sa fie ntotdeauna n pas cu moda.
Telefoanele au doua ecrane, unul exterior - care poate afisa n 65.536 de culori fotografia apelantului - si unul interior, cu 262.144 de culori - modalitatea ideala de a viziona fotografiile sau secventele video captate de camera VGA incorporata.

Dintre modelele lansate, se remarca Samsung SGH-X640, un telefon organizat in jurul camerei foto pe care o contine. Zoom-ul digital 4X si optiunea autoportret, alaturi de ecranul in 65.536 de culori, demonstreaza angajamentul nostru de a oferi si utilizatorilor din Romania terminale cu functii multimedia, spune Doru Oraselu, manager la HAT Group. X640 se remarca si prin optiunile suplimentare de sunet, cum ar fi aplicatia de compunere a propriilor melodii, tehnologia voice clarity si speakerphone-ul.

n plus, soneriile polifonice pe 40 de tonuri completeaza imaginea chic a lui X640. Intenna - invizibila pentru utilizator - reprezinta o facilitate adaugata telefonului cu scopul de a-i spori functionalitatea si a-l face mai atractiv pentru persoanele care apreciaza o nota echilibrata de sofisticare. Cntarind 85 de grame, modelul pare a fi ideal in toate imprejurarile, atat prin functiile sale de comunicare si multimedia (MMS, JAVA si WAP 2.0), ct si prin modul de functionare tri-band si capacitatea de adaugare a notelor vocale.
Pret: 250 euro

Nokia pune pret pe flexibilitate

Telefonul Nokia 6260 este flexibil, att din punctul de vedere al functiilor, ct si al formei. Deschideti-l pentru a vorbi. Rasuciti ecranul pentru a face o fotografie. Pliati-l cu ecranul in sus pentru navigare pe Internet sau pentru accesarea aplicatiilor. nchideti-l pentru a-l purta cu dumneavoastra. Orice ati face, telefonul Nokia 6260 va reflecta miscarile.

Principalele caracteristici ale lui Nokia 6260 nu se rezuma la aspectul desprins parca din viitor.

Terminalul are camera digitala VGA incorporata, e-mail mobil, quickworld si quickpoint pentru vizualizarea documentelor, browser pentru navigarea pe Internet, tehnologie fara fir Bluetooth, push-to-talk cu tasta dedicata amplasata lateral, radio FM si player mp3 etc.

Pentru managerii care-si petrec mai mult timp in calatorii, Nokia 6260 are posibilitatea de a atasa o tastatura fara fir pentru o cat mai buna utilizare.
Greutatea telefonului nu depaseste 130 de grame, iar acumulatorul il poate tine in viata pana la sase zile. Ecranul TFT color, cu rezolutie mare, poate accepta imagini in 65.536 de culori de la camera video VGA ce functioneaza cu un zoom de 2x. De asemenea, camera poate sa inregistreze sau sa redea imagini video.
Pret: 300 euro

Motorola tine pasul

Filmeaza un videoclip, trimite o fotografie, descarca un ton de apel MP3, condu o discutie prin videoconferinta n ambele sensuri sau distreaza-te cu jocul preferat pe un ecran n culori stralucitoare. Totul este posibil cu V975, un telefon pe care ti-l poti permite, cu tehnologie 3G de mare viteza. Acest telefon mobil cu clapeta si un aspect ce atrage privirea se prezinta cu o oferta larga de optiuni multimedia, care te tin informat, n contact cu prietenii si bine dispus n timpul deplasarilor. V975 iti ofera, de asemenea, si o cartela de memorie TransFlash pentru capacitate sporita: acest telefon sofisticat face mult mai mult dect sa arate superb.

Aparatul foto integrat poate realiza imagini cu un zoom digital de 4x. Gandit mai degraba ca un terminal pentru generatiile mai tinere, V975 dispune de tonuri polifonice, mp3 si spatiu pentru descarcat, dar si doua softuri pentru remixat tonuri MIDI.
Greutatea noului telefon de la Motorola nu depaseste 130 de grame, iar bateria il poate face functional peste 145 de ore.
Pret: 295 euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri