Dell si HP detin peste jumatate din piata americana de PC-uri conform unui clasament realizat de IDC pentru al treilea trimestru al anului 2007, in care Dell ocupa locul intai cu 28% din piata americana si HP locul doi cu 24,3%, potrivit PCWorld.

Apple se afla pe locul trei pe piata de PC-uri americana cu o cota de piata de 6,3%. Topul celor cinci companii cu cele mai mari cote pe piata hardware din S.U.A. este completat de Toshiba si Gateway cu cate 5,2% din piata.

In Statele Unite, Dell a livrat 5,01 milioane de PC-uri in al treilea trimestru al acestui an, inregistrand o scadere de 4,8% fata de anul trecut. Livrarile de PC-uri ale companiei HP au atins 4,35 de milioane de unitati, inregistrand o crestere de 16,9% si acoperind 24,3% din piata. Compania Apple a inregistrat o crestere anuala a livrarilor de 15,9% la 1,13 milioane de unitati vandute. Gateway, care a livrat 865.000 de PC-uri, a inregistrat in primele trei trimestre ale acestui an o crestere de 14,2% fata de perioada similara a anului trecut.

Cota de piata a companiei HP a crescut in Statele Unite, apropiindu-se de liderul de piata Dell, a carui cota de piata a scazut, potrivit raportului trimestrial al IDC cu privire la livrarile de PC-uri in Statele Unite.
Numarul de PC-uri livrate la nivel global a fost de 66,85 de milioane, inregistrandu-se o crestere anuala de 15,5%. Cresterea a fost pusa pe seama cererii ridicate pentru PC-uri portabile (laptop) si a cresterii cererii de PC-uri in companiile mici si mijlocii. Aceasta crestere a fost inregistrata concomitent cu scaderea cererii pentru desktop-uri in S.U.A.

HP a livrat 13,1 milioane de PC-uri la nivel global in al treilea trimestru, raportand o cota de piata de 19,6% si o crestere anuala de 33%. Dell a ocupat locul doi la livrarile globale cu 10,18 milioane de unitati si o crestere de 3,8% fata de anul trecut. Lenovo, Acer si Toshiba au ocupat urmatoarele locuri.
Acer, care a devenit al treilea vanzator de PC-uri la nivel global dupa achizitia companiei Gateway, a inregistrat o crestere de 59,2% pentru livrarile de PC-uri la nivel global. Rezultatele trimestriale au fost inregistrate inainte de finalizarea achizitiei companiei.

Sondajul a definit PC-urile drept desktop-uri, notebook-uri, ultraportabile si servere Intel. IDC a prevazut o crestere a cererii de PC-uri in urmatorii ani datorita cresterii competitiei si a puterii de cumparare


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANIS: Firmele straine din IT, desi minoritare, acopera 73% din piata