Seful landului german al Renaniei de Nord-Vest, unde Nokia va inchide o mare fabrica de telefoane, a acuzat grupul finlandez de faptul ca este "o pompa de subventii".
Principalul producator mondial de telefoane mobile este o "pompa de subventii, care s-a folosit de banii germani pentru a anunta apoi, fara avertisment, ca - plecam in Romania - poate pentru a beneficia de bani publici si de acolo", a declarat seful guvernului acestui land, Jürgen Rüttgers, pentru postul de televiziune ZDF.

In limba germana, oficialul a folosit termenul "Heuschrecken" (Lacuste) pentru a caracteriza compania, termen folost mai ales pentru a denumi companii avide de bani, potrivit NewsIn.

Rüttgers a declarat ca va "analiza" modalitati prin care sa fie rambursate subventiile acordate Nokia de catre acest land, care se ridica la aproximativ 60 milioane euro.

Nokia va inchide uzina sa de productie din Bochum, lucru ce va duce la concedierea a 2.300 de angajati. Conform presei germane, peste 4.000 de angajati ar suferi pe urma acestei decizii, daca se iau in considerare legaturile existente cu subcontractorii din regiune, afirma AFP.

Rüttgers se declara "infuriat", oferind asigurari ca "nu va ignora problema", precizand ca "nu are niciun fel de intelegere" pentru argumentele emise de Nokia, mai ales in ceea ce priveste costul ridicat al mainii de lucru. "Salariatii nu reprezinta decat 5% din costul productiei pentru aceasta uzina", a declarat acesta.

Scandal si in Parlamentul European

Liderul grupului socialist din Parlamentul European, germanul Martin Schulz, aflat sub presiunea sindicatelor si politicienilor din tara sa, a contestat miercuri mutarea fabricii Nokia de la Bochum in Romania, solicitarea sa fiind insa respinsa de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Liderul grupului socialist din PE, Martin Schulz, a declarat miercuri in plenul Parlamentului European de la Strasbourg ca "Nokia incearca sa inchida o fabrica in Germania si sa deschida o alta in Romania, cu sprijinul financiar al UE".

"Rog sa se verifice acest lucru si, daca este adevarat, sa nu se permita acest lucru", a spus liderul socialist, apreciind ca, in cazul in care acest lucru s-ar intampla, imaginea Uniunii Europene ar avea de suferit.

"Daca e posibila delocalizarea din Finlanda in Germania, atunci trebuie sa fie posibila si delocalizarea din Germania in Romania. Pana la urma, locurile de munca raman in UE", a comentat Barroso, respingand ferm criticile politicienilor germani si ale eurosocialistilor privind mutarea fabricii Nokia, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia online.

Barroso: Mutarea fabricii Nokia in Romania nu implica fonduri UE

Presedintele Comisiei Europene, prezent la Strasbourg, a explicat ca nu ar fi fost folosite fonduri europene pentru aceasta delocalizare, asa ceva fiind "inacceptabil". El a precizat insa ca Romania a beneficiat de finantari PHARE pentru dezvoltarea parcurilor industriale, inclusiv cel de la Cluj, unde va fi mutata fabrica Nokia.

Barroso i-a indemnat pe politicieni si "mai ales pe prietenii germani sa aiba curajul sa explice si avantajele extinderii UE". Germania este cel mai mare exportator in noile state membre, ceea ce si genereaza locuri de munca in statul federal, a explicat presedintele Executivului european.

Seful delegatiei romane in grupul PPE-DE, Sorin Frunzaverde, a replicat intr-un comunicat de presa ca abordarea lui Martin Schulz "este gresita".

"Nu putem vorbi de o delocalizare a investitiilor cand sunt implicate doua state membre ale UE. Prin extinderea Uniunii Europene, Germania si-a marit rata exporturilor catre statele in curs de aderare sau noile state membre, iar veniturile incasate au generat automat noi locuri de munca pentru cetatenii germani", a explicat Frunzaverde, reluand argumentele presedintelui Comisiei Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri