Supercomputerul IBM Roadrunner din cadrul laboratorului national din Los Alamos, New Mexico, este primul care a atins acest grad de performanta, denumit in termeni specializati "petaflop", au anuntat departamentul si IBM.

"Flop" este un acronim pentru numarul de operatiuni ce pot fi efectuate intr-o secunda. Termenul petaflop desemneaza 1.000.000 miliarde operatiuni.

"Roadrunner va fi utilizat de departamentul energetic al Administratiei Nationale pentru Siguranta Nationala pentru a efectua calcule ce imbunatatesc posibilitatea de a verifica daca armele nucleare sunt fiabile, fara desfasurarea unor teste nucleare subterane", a anuntat departamentul in cadrul unui comunicat.

Citeste si:

"Roadrunner nu va avea doar rolul principal in protejarea sigurantei sistemului nuclear american, ci va contribui la rezolvarea provocarilor energetice la nivel mondial si va deschide noi cai de cunoastere in campul cercetarii stiintifice", mai arata comunicatul.

"Pentru a oferi o imagine, daca fiecare dintre cei sase miliarde de locuitori ai planetei ar avea un mini-calculator si ar lucra timp de 24 de ore pe zi, 365 zile pe an, ar fi nevoie de 46 de ani pentru a atinge nivelul de calcule efectuate de Roadrunner intr-o zi".