Unicom a urcat cu 0,5% la inchidere la 10 dolari per actiune, dupa ce mai devreme urcase cu mai mult de 12%, in timp ce actiunile Netcom au ramas neschimbate. Indicele HSI (Hang Seng Index) a cazut cu 3,6%.

Noua companie va mari cheltuielile pentru a extinde acoperirea, prin care sa castige cota in China, cea mai mare piata de telefonie mobila din lume. Propunerea de 13,2 miliarde de dolari in tranzactia bursiera dintre Unicom si Netcom face parte din planul guvernului de a lasa furnizorii sa ofere telefonie fixa si servicii wireless care sa creeze competitie pentru China Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume ca numar de utilizatori.

“Noua companie trebuie sa atraga o multime de lucruri si sa mareasca cheltuielile pentru capital, care le va permite un avant puternic, iar actionarii au aprobat acest plan de restructurare”, a declarat Steven Liu, specialist in domeniul telecomunicatiilor.

Mai mult de 99% dintre actionarii Unicom au acceptat planul prin care vor emite 1.508 de actiuni pentru fiecare actiune Netcom si astfel vor cumpara al doilea furnizor de telefonie fixa din China. Tranzactia care a fost evaluata la 13 miliarde de dolari asteapta aprobarea actionarilor Netcom, care urmeaza sa decida la Hong Kong daca vor accepta tranzactia.

Citeste si:

Actionarii Unicom au aprobat, de asemenea, sa vanda una dintre cele doua unitati de telefonie mobila catre China Telecom Corp. pentru 6,4 miliarde de dolari.

Tranzactia face parte din propunerea de reorganizare a guvernului pentru a ajuta la fuzionarea micilor companii. Trei licente pentru servicii de wireless 3G vor fi eliberate dupa ce reformularea este completa, a anuntat guvernul.

La sfarsitul lui iulie, Unicom avea 128,6 milioane de utilizatori la cea mai mare unitatea wireless care foloseste sistemul global pentru comunicatiile mobile. Unitatea CDMA (acces multiplu cu diviziune in cod ) are 42,8 milioane de utilizatori. Totalul combinat este mai putin decat jumatate din totalul China Mobile.