Deblocarea terminalelor "codate", doar dupa un cod de bune practici

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a stabilit, in cadrul unei intalniri cu industria de comunicatii electronice, ca deblocarea terminalelor "codate" in retelele de telefonie mobila sa se faca dupa un cod de bune practici, potrivit societatii.
Potrivit autoritatii, orice terminal achizitionat, impreuna cu serviciile de comunicatii, si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit furnizor va fi deblocat gratuit de catre acest furnizor, la cererea utilizatorului.

Cosmote, Orange, Vodafone si Zapp si-au exprimat acceptul de a adera la acest cod de bune practici si de a participa la elaborarea sa, pornind de la proiectul de decizie propus de ANC.

"In maximum trei saptamani vom avea un cod de bune practici pentru deblocarea terminalelor, care va fi aplicat de toti operatorii de telefonie mobila. Codul va prelua majoritatea prevederilor prevazute in reglementarea propusa de ANC, permitand in acelasi timp dezvoltarea unor proceduri proprii pentru fiecare operator", a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Conform informatiilor furnizate de ANC, deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat.

Totodata, daca utilizatorul cere deblocarea inainte de incetarea contractului, furnizorul va realiza deblocarea, dar numai dupa ce utilizatorul si-a indeplinit obligatiile asumate prin contract, cum ar fi achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere.

Deblocarea terminalelor, a caror valoare nu a fost subventionata si care au fost achizitionate de catre utilizatorii finali inainte de adoptarea codului de bune practici, este posibila si se realizeaza in mod gratuit, la solicitarea utilizatorului final.

Furnizorul va avea, totodata, obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului, inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.

De asemenea, in categoria costurilor intra atat cheltuielile legate de deblocarea terminalelor, cat si sumele suportate de furnizor pentru subventionarea terminalului blocat.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri