Mai mult de 50% dintre companiile de marime mijlocie cu peste 100 de angajati din Romania care au participat la un studiu realizat de Cisco si-au upgradat, in urma cu un an si jumatate, infrastructura LAN (Local Area Network), iar peste 30% au facut upgrade la infrastructura WAN (Wireless Area Network).
Ianuarie 2007 a adus schimbari majore in economia romaneasca, accelerand ritmul investitiilor straine in Romania, ceea ce a dus la o cerere mai mare de tehnologie moderna din partea companiilor care doresc sa depaseasca deficitul de infrastructura existent.

Cu toate acestea, un procent de aproximativ 20% dintre companiile intervievate de Cisco au inca o infrastructura LAN mai veche de 4 ani. Pentru aceste companii, o infrastructura de retea upgradata ar deschide posibilitatea de a integra traficul de voce si date intr-o singura infrastructura si de a utiliza reteaua ca o platforma pentru o gama larga de aplicatii si servicii, cum ar fi comunicatiile si aplicatiile de colaborare.

Cu o platforma de retea integrata, bazele de date, sistemul de mamagement financiar si sistemul de management al relatiei cu clientii pot fi conectate cu usurinta, permitand utilizarea la maxim a resurselor umane si IT.

Tehnologiile care imbunatatesc productivitatea lucratorilor mobili sunt considerate o investitie utila de catre companiile care isi planifica sa acorde angajatilor acces de la distanta. Totusi, numarul acestor companii este inca semnificativ mai mic (cu 60-70%) fata de companiile de acceasi dimensiune din vestul Europei, care considera accesul de la distanta la reteaua companiei ca fiind o tehnologie care trebuie implementata cu prioritate.

Pentru a acorda angajatilor accesul de la distanta este necesara o securitate ridicata a retelei, posibil de asigurat prin tehnologiile VPN (Virtual Private Network), acest tip de achizitie fiind planificat pentru anul urmator de catre aproximativ 15% dintre respondentii la studiul efectuat de Cisco in Romania.

Studiul a relevat, de asemenea, faptul ca doar 18% dintre respondenti considera migrarea comunicatiilor catre VoIP (Voice over IP) in urmatoarele 12 luni ca fiind o solutie utila prin reducerea de costuri si deschiderea catre posibilitatea unor noi cai de comunicatii, cum ar fi video conferintele, Unified Communications, etc.

Conform aceluiasi studiu, interesul respondentilor pentru solutiile de administrare si stocare a datelor, precum si pentru centrele de date virtuale este relativ scazut, un procent de numai 11% dintre companiile intervievate avand planificata o investitie in retele SAN (Storage Attached Network) in urmatoarele 12 luni.

Potrivit studiului, companiile cu un numar mai mare de angajati au resurse dedicate si personal calificat in domeniul IT&C, ceea ce inseamna ca pot planifica si dezvolta proiecte mai ample si mai structurate, avand o viziune pe termen mediu si lung in concordanta cu strategia companiei de crestere a operatiunilor comerciale.

Potrivit unui alt studiu, desfasurat de curand de catre IDC in 8 tari central si est europene, sectorul IMM asigura in prezent mai mult de doua treimi din totalul locurilor de munca si obtine venituri semnificative. Studiul arata ca investitiile in IT&C variaza de la o industrie la alta, cele circa 500.000 de companii de marime mica si mijlocie implicate in activitati de productie cheltuiesc de doua ori mai mult pentru a implementa tehnologii IT noi decat cele circa 1,5 milioane de companii de aceeasi dimensiune care activeaza in domeniul vanzarilor en gross sau cu amanuntul.

Cu toate acestea, schimbari semnificative sunt asteptate in viitorul apropiat in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, schimbari care vor determina companiile, mai ales cele din domeniul productiei si al serviciilor financiare, sa continue investitiile in infrastructura IT&C (este asteptata o crestere se aproximativ 12%).

Studiul a constat in intervievarea telefonica cu privire la situatia si tendintele de dezvoltarea a infrastructurii de IT&C, si a acoperit un numar de aproximativ 1.200 de companii, din cele mai reprezentative domenii de activitate din Romania. Dintre companiile respondente, 30% au un numar de 250 – 499 de angajati, 20% un numar de 500-999 de angajati, iar restul intre 100 si 250 de angajati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Stefanini, nou joint-venture in Romania alaturi de Infinit Solutions