Pana la sfarsitul anului, cheltuielile in outsourcing vor depasi criza si vor reveni la nivelurile dinainte, aducand beneficii companiilor tehnologice din India si alte tari, anunta un raport recent din domeniu.

Mai mult de jumatate dintre companiile practicante de outsourcing participante la sondaj se asteapta la revenirea cheltuielilor la cotele dinaintea reducerilor, potrivit editiei 2009 a Black Book of Outsourcing, cel mai important raport din industrie.

Pentru aproape un an, temerile financiare si politice au descurajat companiilor IT in privinta cheltuielilor, stopand cresterea exponentiala a companiilor de outsourcing pe care au cunoscut-o in ultimii ani, scrie Wall Street Journal.

Rezultatele provin de la un raport publicat de compania Brown & Wilson care a invitat peste 300.000 de clienti pentru a da un calificativ companiilor de outsourcing in functie de performanta si profesionalism. Clasamentul este un indicator bun al statutului din industrie si califica cel mai bine vazute companii.

India, in special, conduce detasat acest clasament. HCL Tehnologies din New Delhi, India conduce topul in acest an, fiind in valul de companii indiene care au iesit in fata in acest an. Aproape 94% dintre companiile care au participat la sondaj au declarat ca vor considera India ca o destinatie de outsourcing datorita preturilor bune, Statele Unite fiind a doua destinatie, inaintea unor piete emergente ca Filipine si Europa de Est. Calificativul inregistrat va fi important dupa ce companiile vor incepe sa cheltuiasca din nou in outsourcing, anunta raportul.

Este surprinzator faptul ca India ocupa pozitia fruntasa, in pofida scandalului de frauda de la compania Satyam Computer Services. Fondatorul companiei Ramalinga Raju a recunoscut in luna ianuarie ca registrul contabil al companiei a fost falsificat, cu rezerve banesti exagerate de aproximativ 1 miliard dolari.

Pentru prima data in acest an, sondajul a cerut participantilor sa acorde un calificativ companiilor de outsourcing, in functie de incredere si contabilitate. Companiile indiene au avut cel mai mare scor, cu 81% dintre clienti spunand ca firmele indiene si-au imbunatatit contabilitatea dupa scandalul din luna ianuarie.

“Dupa scandalul Satyam, asteptarile noastre erau ca furnizorii indieni sa primeasca o lovitura grea”, a declarat un autor al raportului, Scott Wilson. “Dar inseamna ca ei folosesc aceasta situatie ca o oportunitate de a se apropia de clientii lor si sa vorbeasca cu ei despre ingrijorarile lor”.

Trei companii indiene, HCL, Infosys Technologies si Tata Consultancy Services, sunt printre primele 10 companii de outsourcing cu un nivel ridicat de contabilitate, transparenta si incredere.

Cota Indiei ca destinatie de outsourcing a impins in afara competitia venita din alte tari dezvoltate, care au tarife la fel de mici ca India, dar nu au reputatia tarilor din Asia. “Este al patrulea an la rand cand in top nu este cuprinsa nicio companie chineza”, a declarat Doug Brown, un alt autor al raportului.

In cazul in care de la sfarsitul anului clientii incep sa furnizeze din nou bani in bugetele companiilor de outsourcing, nu vor accepta contracte lungi. In schimb, ei vor urmari proiectele pe termen scurt, mai mici de sase luni si vor sta departe de tranzactiile cu un pret complex care erau populare inaintea crizei, potrivit raportului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Joburi in outsourcing: ce planuri de cariera propun angajatorii