India este aproape de o schimbare de nume, cea mai populată țară din lume fiind pe cale să preia una dintre titulaturile alternative drept nume oficial. Parlamentul indian se va reuni într-o sesiune extraordinară în data de 18 septembrie și va dezbate trecerea la numele de Bharat, care este deja folosit în anumite contexte încă din anul 1950 când a fost introdus în Constituția Indiei.

India ar putea să se alăture unei liste tot mai mari de state care își schimbă numele. Zvonurile cu privire la o potențială schimbare a titulaturii oficiale a statului asiatic au fost intensificate după ce Președinta Droupadi Murmu a trimis mai multe invitații cu ocazia unei cine organizate în cadrul summitului G20 din acest an. Pe invitații, Murmu poartă titlul de „Președinte al Bharat”.

Partidul de la putere, Bharatiya Janata, folosește deja în numele său acest cuvânt sanscrit, iar unii analiști consideră că decizia de schimbare a numelui țării vine ca o reacție la formarea coaliției de opoziția INDIA. Jairam Ramesh, liderul Congresului din India, a criticat această decizie făcând trimiteri la Articolul 1 din Constituție care prevede că „Bharat, care a fost India, va fi o Uniune de State”. „Acesta este un atac chiar la această Uniune de State”, a spus Ramesh.

În sanscrită, cuvântul Bharat (Bharata) se traduce mot-a-mot ca „a ține/a duce” și înseamnă „cel care este în căuarea lumii/a cunoașterii”. În trecut, India a fost cunoscută ca Bharat și există multiple referințe în acest sens, cât și multe conexiuni istorice. Bharat vine și de la numele unui trib care a existat în partea de nord a Indiei actuale (Aryavarta) în Epoca Bronzului, fiind menționat în colecția de texte antice Rig veda ca luând parte în Bătălia celor 10 Regi.

Mai recent, zeița care reprezintă India, Bharat Mata, a început să capete proeminență începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În 1936, un templu construit în onoarea zeiței a fost deschis în Varanasi, iar la evenimentul de inaugurare a participat chiar Mahatma Gandhi. Zeița a fost reprezentată, în secolul trecut, alături de hărți ale Indiei.

Ce alte țări și-au mai schimbat numele

India n-ar fi singura țară care a recurs la o schimbare oficială de nume. Deși această schimbare ar duce la un adevărat infern administrativ și ar putea avea și alte repercusiuni ca, de pildă, schimbarea site-urilor locale care folosesc acum terminația .in. Nu se știe care ar putea fi noua terminație a site-urilor din Republica Bharat dacă se va vota această schimbare de titulatură.

Alte țări care și-au schimbat numele sunt Turcia (cunoscută oficial ca Turkiye), Cehia (cunoscută în trecut drept Republica Cehă), Țările de Jos (cunoscută anterior drept Olanda) și Macedonia de Nord (cunoscută anterior drept Macedonia). Evident, în urma schimbărilor formelor de guvernământ sau ca rezultat direct a ieșirii unor state de sub „umbrela” unor mari imperii, mai ales în secolul al XX-lea, hărțile lumii au trebuit să fie modificate adesea. Rhodesia, de pildă, este echivalentul actualului Zimbabwe, iar Siam-ul și-a asumat numele Thailanda.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri