Companiile romanesti de software au un cuvant de spus pe plan international, in tehnologia de varf, cititorii revistei Bucharest Business Week considerand SIVECO Romania "compania IT cu cea mai rapida crestere
Recent a avut loc traditionalul eveniment organizat de Bucharest Business Week IT& Telecom Conference and Awards 2005. Conferinta, organizata in doua sesiuni, a avut drept teme outsourcing-ul si strategia broadband. Vorbitorii, reprezentanti ai sectorului guveramental si ai celui privat, ai asociatiilor profesionale din industria IT si telco au analizat strategiile de dezvoltare adoptate de catre jucatorii de pe piata romaneasca.

Prezentarea doamnei Irina SOCOL, directorul generala al SIVECO Romania, a fost axata pe capacitatea companiilor romanesti de software de a adauga valoare mediului de afaceri international. Strategia SIVECO Romania are in vedere obiective ambitioase, pe termen lung, la scara globala. Noi credem ca specialistii romani au un cuvant de spus in tehnologia de varf si ca o crestere durabila nu poate fi asigurata decat prin investitii constante in cercetare si dezvoltare. Evolutia companiei noastre poate fi considerata un exemplu tipic pentru industria locala de software. Principalele noastre atuuri pe piata internationala sunt calitatea produselor, valoarea specialistilor si calitatea managementului. A considera outsourcing-ul o sursa de crestere pe termen lung este neproductiv si nerealist..

Actualele tendinte pe piata europeana si globala de IT&C confirma justetea unei astfel de abordari. Conform centrelor de analiza si consultanta IDATE (www.idate.org), in 2004, piata globala de IT&C a crescut cu 6,1%, ajungand la valoarea de 2.350 miliarde Euro. IT-ul a fost cel mai dinamic segment ( cu o crestere de 7% pentru hardware si 8,5% pentru software si servicii. In acest fel s-a redus considerabil diferenta intre ritmurile de crestere inregistrate in domeniul echipamentelor (6,6%) si cel al serviciilor (6,4%).

Din punctul de vedere al evolutiei pe regiuni in 2004, cresterea pietei IT&C in Europa Occidentala a fost de numai 2,9% (sub media globala), in comparatie cu 3,9% in America de Nord (care continua sa reprezinte mai mult de o treime din piata globala) si 10% in Asia Pacific (ceea ce reprezinta jumatate din crestere globala totala). In topul tarilor care au inglobat IT&C in economie sunt, in ordine: Coreea de Sud, SUA, Finlanda, Japonia, Franta, Germania, Suedia, Marea Britanie.

Domeniile in care Europa isi mentine pozitia de lider sunt: nanoelectronica, sistemele integrate, serviciile web, sistemele cognitive, centrele de cercetare & dezvoltare, comunicatiile, standardele. In ceea ce priveste investitiile in cercetare & dezvoltare pentru IT&C, la scara globala se inregistreaza cresteri anuale de 5% (in conditiile in care in zone precum India sau China, procentul de crestere este cu un ordin mai mare) , Europa detinand 40% din totalul global.

Tarile care aloca cele mai importante sume domeniului cercetarii & dezvoltarii (raportat la PIB) sunt: Finlanda, Coreea de Sud, Suedia, Japonia, SUA, Canada, Olanda, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania. Cu exceptia Finlandei si a Suediei, tarile europene sunt la mare distanta in urma Coreei de Sud, Japoniei si SUA. Nivelul investitiilor in cercetare pe cap de locuitor este de 80Euro in Europa Occidentala, 350 Euro in SUA si 400 Euro in Japonia. Pentru a atinge obiectivul stabilit la Barcelona (3% din PIB pentru cercetare&dezvoltare), Europa trebuie sa creasca simtitor nivelul investitiilor in acest domeniu.

Peste tot in lume, investitiile realizate de sectorul privat sunt mult mai mari decat cele realizate de sectorul public. In fapt, finantarea din surse publice reprezinta 17-18% din totalul cheltuielilor facute pentru cercetare & dezvoltare in Uniunea Europeana si SUA dar mai putin de 10% in Japonia si Coreea de Sud.

Din punctul de vedere al zonelor de interes, prioritare sunt cercetarile dedicate dezvoltarii de solutii integrate, usurintei in utilizarea IT&C, solutiilor de securitate a sistemelor informatice.

Din pacate statisticile sunt sarace in ceea ce priveste investitiile in cercetare & dezvoltare in Romania. Raportate la PIB ele sunt extrem de mici.

Imbucurator este insa faptul ca, conform tuturor studiilor, piata de IT&C a inregistrat cresteri semnificative ceea ce permite, chiar impune o crestere a cheltuielilor pentru cercetare dezvoltare. EITO (European IT Observatory) apreciaza ca, in 2004, piata de IT&C a totalizat 3,637 miliarde Euro, anticipand 4,153 miliarde Euro pentru 2005. In ceea ce priveste industria software, EITO estimeaza ca in 2005 se vor realiza 168 milioane Euro in domeniul sistemelor, aplicatiilor si al produselor software si 116 milioane Euro in domeniul serviciilor.

In aceste conditii, declaratia Ministrului Comunicatiilor si al Tehnologiei Informatiei, domnul Zsolt Nagy, potrivit careia piata romaneasca de IT&C este cel mai bine pregatita pentru integrarea in UE apare perfect justificata.

O confirmare in plus a acestei afirmatie o constituie evolutia companiei SIVECO Romania, premiile intenationale obtinute de produsele sale (in special de platforma de eLearning) si de sistemul sau de management al calitatii, precum si recenta investitie facuta de fondurile strategice Intel Capital si Enterprise Investors. Recunoasterea performantelor deosebite ale companiei, a potentialul ei remarcabil a venit si din partea cititorilor revistei Bucharest Business Week care au desemnat-o Fastest growing IT company of the year. Premiile BBW au fost decernate de catre moderatorul evenimentului, domnul deputat Varujan Pambuccian, Presedintele Comisiei IT din Parlamentul Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri