Potrivit documentelor financiare emise de Comisia de Valori Mobiliare din SUA (SEC), producatorul american de software a redus sumele acordate pentru plata de salarii a principalilor executivi ca urmare a celei mai mari scaderi a veniturilor si a deciziei de a concedia 5000 de angajati.

Desi majoritatea executivilor de top ai companiei au resimtit o crestere a salariilor de aproximativ 20.000 dolari, pachetele salariale au scazut cu aproximativ 22% facand o medie a bonusurilor si a cresterii foarte mici a actiunilor.

In anul financiar 2009, directorul executiv Steve Ballmer a castigat 1,26 milioane dolari, in scadere de la 1,35 milioane dolari, cat era in urma cu un an, in timp ce directorul operational Kevin Turner a resimtit o erodare a salariului de la 8,6 milioane dolari la 5,4 milioane dolari, in acest an.

Salariul directorului financiar Christopher Liddel s-a redus cu 28% la 3,5 milioane dolari. Cel mai mare salariu al companiei detinut de Robbie Bach, executivul ce a gestionat dezvoltarea consolei de jocuri Xbox si a playerului portabil de muzica Zune, a scazut de la 8,2 milioane dolari in 2008 la 6,2 milioane dolari in acest an.

Singurul executiv al carui salariu a crescut a fost Stephen Elop, care conduce divizia business a companiei. Salariul sau a crescut de la 4 milioane dolari, anul trecut, la 4,8 milioane in acest an, mare parte atribuindu-se faptului ca s-a alaturat unui segment al companiei care a evoluat fara dificultati in ultimul an financiar.

In ciuda problemelor fara precedent ale companiei, cum ar fi primele disponibilizari masive din istoria de 34 de ani a companiei, si primului declin de cand compania a devenit publica in 1986, totusi directorul executiv al companiei a primit in acest an un bonus de 600.000 dolari.

Pe langa mediul economic dificil in care s-a aflat la acest declin se mai adauga si o serie de procese in instanta, cum ar fi disputa cu regulatorii europeni.

Desi executivii vor primi salari si bonusuri mai mici, acestia nu vor fi foarte afectati avand in vedere dividendele pe care le detin. De exemplu, Ballmer ramane unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei datorita participatiei pe care o detine in compania Microsoft, averea s-a fiind estimata la 11 miliarde dolari.