Numărul de locuințe noi livrate se află în scădere, iar contribuția Bucureștiului la economia națională a scăzut drastic în urma blocajului urbanistic cauzat de suspendarea PUZ-urilor, afirmă reprezentanții marilor dezvoltatori din România.

„Blocajul administrativ și incertitudinea climatului urbanistic adâncesc pierderile pentru economia Bucureștiului pe multiple paliere: scăderea numărului de locuințe livrate în București, în detrimentul Ilfovului, precum și a taxelor colectate de autorități”, afirmă reprezentanții Bucharest Real Estate Club (BREC).

Datele Institutului Național de Statistică arată scăderea ponderii numărului de locuințe livrate în București în detrimentul celor livrate în Ilfov. Astfel de la 66,5% în 2020, aceasta a scăzut consecutiv la 60,60% în 2021 ajungând la 57,40% în 2022, în timp ce ponderea județului Ilfov a crescut.

LOCUINȚE FINALIZATE ÎN BUCUREȘTI & ILFOV, 2020 - 2022; SURSA - INS

AN

NR DE LOCUINȚE NOU LIVRATE

BUCUREȘTI

ILFOV

2020

20783

66.50%

33.50%

2021

22010

60.60%

39.40%

2022

21328

57.40%

42.60%

”Blocajul urbanistic are efecte clare în ceea ce privește accesibilitatea noilor locuințe din București. Crește ponderea livrărilor din zonele limitrofe, acest fapt având un impact direct asupra creșterii valorilor de trafic și a poluării din Capitală, unde oamenii vin să lucreze, să își aducă copiii la școală sau pentru activități sociale”, spune Despina Ponomarenco, Președinte BREC.

Contribuția Bucureștiului la economia națională a scăzut din cauza blocajului imobiliar

Conform cu situațiile financiare depuse la ANAF (de companiile active în industria de construcții și imobiliare) precum și cu statisticile INS consultate de analiștii BREC, contribuția Bucureștiului la PIB-ul național a scăzut de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 și până la 29,8% în 2022, nivel similar cu cel din 2010, din plină criză financiară. Estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeași perioadă este de 10,4 miliarde de Euro.

”În contextul creșterii importanței strategice a zonei CEE, Bucureștiul pierde investiții majore din cauza incertitudinii și a lipsei predictibilității în materie de reglementare urbanistică. Capitala României este în competiție cu alte capitale din zona CEE, nu cu orașe secundare din țară, astfel că pierderile sunt pentru economia românească,” explică Despina Ponomarenco, Președinte BREC.

Reprezentanții Asociația Bucharest Real Estate Club (BREC), care reprezintă întreaga industrie de real estate - mari dezvoltatori, companii de construcții, arhitectură, project management, consultanță sau avocatură din real-estate - afirmă că rămân deschiși dialogului cu autoritățile pentru identificarea celor mai bune soluții astfel încât Bucureștiul să reintre într-un cadru de normalitate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri