Dupa ce oficialii europeni au cerut informatii despre ce date a folosit compania pentru crearea arhivei, Google a recunoscut ca a colectat portiuni din date private din intreaga lume. Pe blogul oficial, Google a anuntat ca a inregistrat informatii ale utilizatorilor din retele wireless neparolate in timpul proiectului Street View.

Colectarea de date, pe care Google o considera o eroare de programare, a avut loc in toate tarile in care a fost demarat proiectul Street View, inclusiv Statele Unite si Europa. Google a anuntat ca nu a folosit informatiile pe care vrea sa le stearga in conformitate cu cererea autoritatilor.

Totusi, Google ar putea intampina repercusiuni din partea Comisiei Europene deoarece in Germania colectarea de date incalca legea confidentialitatii, a declarat ministrul german pentru protectia consumatorului.

Johannes Caspar, oficial german ce supervizeaza protectiei datelor, a declarat ca revelatia companiei Googlelegata de colectarea ilegala a datelor ar putea fi subiectul unei dezbaterii in cadrul Comisiei Europene.

Specialistii admit posibilitatea unei erori de programare insa considera ca soft-ul a fost instalat si folosit fara sa fie testat. "Milioane de date au fost colectate din greseala, fara ca nimeni sa-si dea seama de acest lucru, nici macar manageri care supervizeaza datele interne ale Google", a declarat Peter Schaar, comisarul german pentru protectia datelor si libertatea informatiilor.

Kay Oberbeck, purtatorul de cuvant al Google, a anuntat ca grupul a luat legatura cu oficialitatile din Germania si restul Europei cu privire la ingrijorarile legate de confidentialitatea datelor.

"In mod categoric aceasta este o greseala si ne pare raupentru asta. Confidentialitatea informatiilor este foarte importanta pentru Google. A existat o neintelegere intre echipe si in interiorul echipelor, vom analiza aceasta eroare si vom invata din aceasta pentru a imbunatati procesul nostru pentru a nu se mai intampla din nou un eveniment nefericit", a declarat oficialul Google.