Anul trecut a fost unul dificil pentru departamentele de IT din companiile prezente pe piata locala, care au fost puse in situatia de a dramui cat mai bine banii alocati acestui sector. Cat si cum vor investi companiile in tehnologie in 2011?
Gestionarea si organizarea departamentului si bugetului IT contribuie, cel putin in teorie, la o evolutie pozitiva a intregii companii. Noile tehnologii isi pun din plin amprenta asupra modului in care departamentul isi desfasoara misiunea sa de baza, aceea de suport pentru organizatie.

Prin urmare, noile tehnologii pot aduce profit unei organizatii, dupa cum afirma Aurel Gherasim, directorul IT al producatorului de medicamente Ropharma. "Spre exemplu, daca partea de securitate a informatiilor este atent construita, ea poate preveni in primul rand atacuri sau intruziuni si, de asemenea, poate preveni mult timp pierdut sau scurgeri de informatii pretioase care se pot cuantifica in bani."

Leontin Toderici, director executiv operatiuni la Banca Transilvania, spune ca Adunarea Generala a Actionarilor va aprobe curand bugetul dedicat proiectelor IT pentru 2011, care va fi de aproximativ 15 milioane euro. In opinia sa, aceasta suma este potrivita pentru a sustine numarul mare de proiecte pe care le are in derulare banca, precum si pe cele noi.

Banca Transilvania investeste 15 milioane de euro in Oracle FlexCube Universal Banking, un sistem IT pentru core-banking care va sustine cresterea bazei de clienti si operatiuni a institutiei financiare. Investitia se deruleaza intre 2010 si 2012, iar implementarea sistemului incepe din aceasta luna si se va termina la jumatatea anului viitor. "Noul sistem IT a aparut ca o necesitate pentru a sustine dezvoltarea afacerii Bancii Transilvania. Noua solutie va putea sustine o crestere operationala de pana la cateva zeci de procente pe an. De asemenea, ne va permite lansarea mai rapida de servicii si produse si marirea bazei de clienti. Alte proiecte majore pe agenda noastra din acest an ar fi adaugarea de noi facilitati platformei de carduri, dar si proiecte legate de Internet si Mobile Banking", conform lui Toderici.

De asemenea, pentru gigantul american Procter&Gamble 2011 este un an care se inscrie in strategia previzionata de dezvoltare din punct de vedere al resurselor dedicate IT-ului, in care nu se vor inregistra schimbari majore fata de anul precedent, iar numarul de angajati va ramane acelasi. Pentru compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, anul acesta va fi aglomerat, datorita proiectelor pe care compania le are in derulare sau pe care urmeaza sa le initieze in curand.

"Bugetele dedicate IT-ului vor creste, cu siguranta, in principiu ca urmare a proiectelor stabilite pentru aceasta zona in 2011, iar suma alocata acestora va fi de ordinul sutelor de mii de euro", a declarat Valentin Ilie, CEO-ul Coldwell Banker.

Dupa cum explica Valentin Ilie, o evolutie pozitiva a businessului tine si de o buna organizare a departamentului IT din cadrul firmei. Exista, spre exemplu, programe de gestionare si de imbunatatire a activitatii unei companii, precum numarul de tranzactii incheiate. Toate datele, de la numarul de clienti la alte variabile, sunt folosite pentru a genera rapoarte, analizarea acestora imbunatatind rezultatele generale ale companiei. In plus, investitiile realizate in tehnologie influenteaza in mod pozitiv activitatile companiei de consultanta imobiliara. "Nu am fi investit si nu am continua sa investim in IT daca nu ne-ar fi de folos acest lucru. Nu privim activitatile de profil ca fiind doar niste chestii «cool», ci ca pe niste masuri pe care le putem lua pentru a imbunatati in final activitatea noastra generala, de la serviciile oferite si pana la rezultatele noastre financiare."

Departamentul de servicii interne al P&G cauta in permanenta sa creeze servicii noi care aduc valoare adaugata, permit o dezvoltare cu maxima eficienta si contribuie la realizarea obiectivelor strategice pe termen lung ale companiei, care se orienteaza spre o crestere sustinuta a investitiilor in numite zone de interes pentru corporatie, sustin oficialii gigantului american care a investit, de cand a intrat pe piata romaneasca, 150 de milioane de dolari in cele doua unitati de productie pe care le detine la Timisoara si Urlati.

In ce investesc in 2011 departamentele de IT

Ropharma, care are in prezent, in cadrul departamentului IT, noua angajati se va concentra in 2011 pe investitii in solutii software care sa asigure functionalitatea noilor echipamentelor la parametri prevazuti. "Am prevazut schimbarea solutiei de mail (trecerea la MS Exchange) pentru a conferi un plus de securitate, integrarea tuturor sucursalelor intr-o solutie de management unitara, upgradarea infrastructurii de raportare (ultima versiune de SQL Server), virtualizare. Totodata, platforma SharePoint se constituie ca un instrument puternic pentru managementul tuturor situri-lor de intranet, al documentelor si procedurilor din companie, managementul versiunilor pentru aceste documente, planificari inter si intra departamente", arata Aurel Gherasim.

Directorul IT al Ropharma mentioneaza ca, anul acesta, compania va investi in solutii de high availability si redundanta, disaster recovery si virtualizare, management, securitate, hardware si software. Compania a luat in considerare si posibilitatea de a externaliza un anumit segment. "Cloud computingul este inca la inceput si, in functie de modul in care acest concept evolueaza, va determina si o decizie pentru a il alege. La acest moment, ni se pare o solutie buna pentru externalizarea serviciilor de IT."

Unul dintre elementele cheie in optimizarea costurilor si, implicit, in ceea ce priveste profitabilitatea si resursele de dezvoltare este o buna organizarea a departamentului IT. In ceea ce priveste efectul pozitiv al noilor tehnologii, desigur ca acestea influenteaza in mod pozitiv profitabilitatea unei companii. "Iar cativa dintre acesti factori sunt reducerea costurilor de exploatare, reducerea consumului energetic de alimentare si a celui folosit pentru optimizarea temperaturii de functionare a acestora – sau, cu alte cuvinte, consumul energetic folosit pentru racirea echipamentelor. La acestea as mai adauga timpii redusi de procesare, ceea ce genereaza timpi redusi de asteptare pentru clientii nostri, lucru care se reflecta si in posibilitatea de a procesa mai mult business, cu ajutorul noilor tehnologii", explica Leontin Toderici.

Banca Transilvania considera ca tehnologia cloud computing reprezinta o provocare care este luata in considerare. "Daca beneficiile vor fi cele asteptate, iar riscurile asociate vor fi minimizate, poate fi o alternativa viabila resurselor clasice. Desigur, am avea o prima faza – pilot, destinata unui segment mai putin critic. Investitiile in tehnologie inseamna, si pentru Banca Transilvania, o investitie care ne ajuta sã ne valorificam potentialul de crestere pe piata", completeaza directorul executiv de operatiuni al bancii.

Departamentul de IT al BT are o echipa formata din aproximativ 120 de persoane, dintre care 50 se afla in sediul central, iar circa 70 de angajati se afla in reteaua de unitati operationale din intreaga tara. Politica de HR a bancii a presupus, chiar la inceputul acestui an, consolidarea echipei de IT pentru implementarea noului sistem de core-banking, Oracle Flexcube.

In schimb, Coldwell Banker Affiliates of Romania nu are o structura de departament IT. De acest sector se ocupa o companie separata, in care actionarii Coldwell Banker detin 100% din actiuni, diferenta fiind ca aceasta companie lucreaza si cu alti clienti, in afara de consultantul imobiliar. In acest moment, echipa companiei de IT este formata din 12 persoane, numarul acestora urmand sa creasca in functie de proiectele care vor trebui implementate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri