Banca Transilvania, una dintre primele cinci banci de pe piata locala, investeste 15 milioane de euro in Oracle FlexCube Universal Banking, un sistem IT pentru core-banking care va sustine cresterea bazei de clienti si operatiuni a institutiei financiare.
Investitia se deruleaza intre 2010 si 2012, iar implementarea sistemului incepe din aceasta luna si se va termina la jumatatea anului viitor.

“Banca este in continua crestere si aveam nevoie de un sistem mai scalabil. Banca a mers destul de bine prin aceste turbulente financiare din ultimii doi ani si investim si pentru ca vrem sa stim mai multe despre clientii nostri. De asemenea, vrem sa avem o platforma asemanatoare cu cea a bancilor internationale, nu vrem sa fim comparabili cu ele doar ca numar de clienti, ci si in privinta tehnologiei”, a explicat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania (BT).

Institutia financiara are 1,5 milioane de clienti activi si o cota de piata de aproximativ 6% in functie de active.

Pe de alta parte, numarul de operatiuni cu clientii a crescut in 2009 cu 28% fata de 2008 si cu 43% anul trecut fata de 2008.

Noul sistem informatic va permite de asemenea Bancii Transilvania sa lanseze din luna mai o varianta imbunatatita a aplicatiei de internet banking

BT are un buget pentru IT de aproximativ 15 milioane de euro in acest an, comparativ cu anul trecut cand sumele investite erau estimate la aproximativ 10 milioane de euro. In departamentul informatic al bancii lucreaza aproape 100 de angajati.

Conducerea bancii si-a dorit sa schimbe sistemul informatic din 2008, dar achizitia a fost amanata din cauza crizei financiare.
BT folosea din 2001 sistemul informatic furnizat de Kindle Banking Systems (parte a grupului britanic Misys).

Sistemul Oracle Flexcube mai este utilizat si de Alpha Bank, Citibank si Bancpost, insa versiunile utilizate de aceste banci sunt anterioare celei ce va fi implementata la Banca Transilvania, a declarat Sorin Mindrutescu, directorul general al Oracle Romania, filiala locala a unuia din cei mai importanti producatori de software din lume.

Potrivit lui Mindrutescu si alte banci sunt interesate sa isi schimbe sistemul IT, insa nu a precizat numele acestora.

Acesta este cel de-al doilea proiect important dintre Banca Transilvania si Oracle Romania, anul trecut institutia financiara achizitionand Exadata Database Machine Versiunea 2, un sistem lansat in septembrie 2009 care permite accesul de 30 de ori mai rapid la informatii.

Ambele implementari a fost facute de Oracle Romania si Trend Import-Export, companie locala cu afaceri de aproximativ 10 milioane de euro in 2009.

In primele 9 luni din 2010, profitul net al BT a crescut cu 44% fata de intervalul ianuarie - septembrie 2009, iar cel operational, cu 35% in raport cu aceeasi perioada a anului.

Banca Transilvania se claseaza pe locul patru in topul bancilor din sistem realizat in functie de valoarea activelor gestionate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri