Acordul privind transferul participatiei de 35% la Yahoo Japan catre compania japoneza de media si telecomunicatii Softbank, care detine deja 42% din actiuni, ar putea avea loc in cateva saptamani, scrie Mediafax.

Daca acordul se va concretiza, este probabil ca Yahoo! sa isi concentraze atentia spre China, unde detine circa 40% din Alibaba Group, compania mama a Alibaba.com.

Relatiile dintre Yahoo!, Softbank si Alibaba s-au inrautatit in ultimii ani. Fondatorul Alibaba, Jack Ma, este interesat sa rascumpere actiunile detinute de Yahoo! la compania sa, iar fondatorul Softbank, Masayoshi Son, a criticat deschis compania americana pentru rezultatele in domeniul inovatiilor si strategia adoptata pe piata internationala.

Softbank detine la randul ei actiuni la Alibaba.

"Este o relatie de triumvirat intre cele trei parti. Orice se intampla la Alibaba implica cele trei parti", a spus una din surse.

Citeste si:

Actiunile Yahoo! au crescut cu 3,7% la bursa din Tokyo, in urma informatiilor.

Titlurile Softbank, al treilea mare operator de telefonie mobila din Japonia, au inchis in scadere cu 3,6% din cauza temerilor legate de finantarea tranzactiei, iar actiunile Alibaba.com au coborat cu 1,3% la Hong Kong.

Softbank a anuntat intr-un comunicat ca nu se afla in negocieri cu Yahoo! si nu intentioneaza sa cumpere participatia acesteia la compania mixta din Japonia.

Yahoo! are nevoie de capital pentru relansarea activitatilor, dupa ce a pierdut din cota de piata in favoarea Google si Facebook.

Din 2005, capitalizarea de piata a Yahoo! s-a redus la jumatate, la circa 21,5 miliarde dolari, iar cea a Google s-a triplat, la aproape 200 milioarde de dolari.