Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat cu doua trepte, la "BBB", ratingul datoriilor pe termen lung ale Portugaliei si a avertizat ca ar putea reduce curand calificativul cu inca un nivel, in functie de forma finala a programului de ajutor destinat statelor din zona euro.

Colapsul guvernului portughez creste incertitudinile politice, reducand increderea investitorilor, ceea ce ar putea avea ca efect cresterea riscurilor de refinantare pentru Portugalia, apreciaza S&P, preluata de Reuters.

"Avand in vedere informatiile si asteptarile, am putea reduce cu inca o treapta ratingul Portugaliei dupa ce vor fi anuntate oficial detaliile legate de Mecanismul European de Stabilitate. O astfel de decizie ar putea fi luata chiar saptamana viitoare", noteaza agentia, potrivit Mediafax.

S&P ar putea retrograda calificativul daca Mecanismul de Stabilitate va creste probabilitatea ca detinatorii de obligatiuni guvernamentale portugheze sa devina subiectul restructurarii sau daca lichiditatea de pe piata locala se reduce.

"Investitorii se asteapta ca, la un moment dat, Portugalia sa ceara ajutor de la Uniunea Europeana (UE)", a afirmat Daniel Brdanovic, analist la HSBC.

Oficiali de rang inalt din zona euro estimeaza ca Lisabona are nevoie de un program de asistenta financiara de 60-80 de miliarde de euro de la UE si Fondul Monetar International.

Probabilitatea ca Portugalia sa fie nevoita sa apeleze la un pachet de ajutor extern a crescut dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat, ca urmare a respingerii in Parlament a unui plan de austeritate. Partidele de opozitie din Portugalia, majoritare in Parlament, au respins reduceri suplimentare de cheltuieli echivalente cu 4,5% din PIB pe parcursul a trei ani. Guvernul a explicat ca acestea sunt necesare pentru a diminua deficitul bugetar la 4,6% anul acesta si sub pragul de 3% acceptat in Uniunea Europeana in 2012.

"Ne asteptam ca guvernul care va urma sa fie obligat sa adopte versiuni ale acestor propuneri de reforma, avand in vedere apetitul redus al investitorilor pentru obligatiunile portugheze", a spus un analist al S&P.

Fitch a revizuit joi in scadere cu doua trepte ratingul pentru datoriile Portugaliei, din cauza riscurilor fiscale generate de respingerea pachetului de masuri de austeritate si de demisia premierului.

Ratingul S&P pentru datoriile pe termen lung ale Romaniei este de "BB+", cu doua trepte sub cel al Portugaliei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si