"Vad riscul ca Fed sa piarda controlul inflatiei si ca institutia sa interpreteze gresit rolul pe care il are. Nu este treaba bancii sa dilueze datoriile unui guvern iresponsabil", a afirmat Richard Fisher, presedintele Rezervei Federale din circumscriptia Dallas, intr-un articol publicat de Handelsblatt.

El a mentionat ca institutia a facut ce trebuia pentru a calma panica de pe pietele de capital in 2008, insa in prezent situatia s-a schimbat.

"Dupa ce Fed si-a facut treaba, vad, mai mult decat altceva, riscul ca politica monetara sa fie prea expansiva. In trecut, permiterea finantarii deficitelor bugetare de catre bancile centrale a dus intotdeauna direct in abis. Ar trebui sa blocam aceasta cale pentru totdeauna", noteaza Fisher.

Citeste si:

Oficialul a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Fed ar trebui sa reduca perioada in care aplica programul prin care cumpara active de pe piata cu bani proaspat printati (quantitative easing), pentru a evita accelerarea inflatiei.

Alti responsabili ai bancii centrale considera, insa, ca economia SUA este prea slaba pentru ca institutia sa renunte la masurile de stimulare neconventionale.