"Credem ca Grecia are nevoie de un program suplimentar de ajustare", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, dupa o intalnire cu ministrii de Finante din Germania, Franta, Italia, Spania si Grecia, cu presedintele Bancii Centrale Europene si un reprezentant al Comisie Europene.

Presa germana a relatat ca la aceasta reuniune Grecia a evocat posibilitatea de a iesi din zona euro, informatii dezmintite ulterior de participanti.

Pentru publicatie elena Naftemboriki, intalnirea a marcat lansarea negocierilor privind un nou plan de salvare pentru Grecia.

Datoria Greciei ar putea creste de la 115% din Produsul Intern Brut (PIB) in mai 2010 la 152% din PIB la finele acestui an, in pofida unui ajutor de 110 miliarde de euro primit anul trecut de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Citeste si:

Principalul progres inregistrat in urma implementarii reformelor cerute de UE si FMI este reducerea cu cinci puncte procentuale a deficitului bugetar intr-un an, insa situatia fianciara a statului este in continuare slaba din cauza persistentei fraudei si a recesiunii.

In aceste conditii, investitorii continua sa-si piarda increderea intr-un stat care sustine ca va putea accesa pietele financiare in 2012.

Randamentele obligatiunilor grecesti cu scadenta la zece ani, considerate nesustenabile pentru Grecia in vara anului trecut, cand au atins 9%, au ajuns la aproape 15%, ceea ce limiteaza posibilitatea statului de a se finanta de pe piete.