Oficialii Uniunii Europene (UE) se vor concentra asupra pregatirii unui nou pachet de ajutor pentru Grecia, care sa includa si un rol "voluntar" pentru investitori, dupa ce UE si FMI au aprobat a cincea transa a programului de imprumuturi de 110 miliarde euro pentru statul elen, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
"Ma astept ca statele din zona euro sa accepte sa fie acordata finantare suplimentara Greciei in conditii stricte. Aceste conditii vor include implicarea sectorului privat pe baze voluntare", a declarat premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, dupa o intalnire cu premierul elen, George Papandreou.

Papandreou a acceptat masuri suplimentare de austeritate si vanzari de active in valoare de 78 milarde de euro, pana in 2015, pentru a asigura primirea celei de-a cincea transe, de 12 miliarde de euro si pentru a intruni conditiile necesare pentru un pachet financiar suplimentar.

Seful guvernului de la Atena a acceptat sa deruleze reduceri "semnificative" ale numarului de angajati din sectorul de stat si sa infiinteze o agentie care sa se ocupe de vanzarea accelerata de active, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finate de la Atena.

Obligatiunile elene au inregistrat o evolutie pozitiva ca urmare a perspectivelor privind un nou plan de ajutor, randamentul obligatiunilor pe doi ani coborand cu 1,72 puncte procentuale, la 22,8%, cel mai scazut nivel din 20 aprilie, noteaza Bloomberg.

Acordul UE si FMI cu oficialii eleni a incheiat o sptamana in care criza din Grecia s-a inrautatit in asa masura incat Moody's a urcat probabilitatea de intrare in incapacitate de plata la 50%.

"Actualele discutii referitoare la problema datoriilor Greciei au aparut in cea mai mare parte din cauza constientizarii faptului ca Grecia nu va reusi sa stragnga suficiente fonduri prin emisiuni de obligatiuni pana in 2012. Liderii politici au de ales intre a pompa mai multe fonduri de ajutor catre Grecia pentru a evita intrarea in incapacitate de plata anul urmator si restructurarea datoriei acum, astfel incat banii care ar urma sa fie dati Greciei sa dureze mai mult", a afirmat Justin Knight, analist la UBS Londra.

Potrivit planului de 110 miliarde de euro convenit anul trecut, Grecia trebuia sa imprumute 27 miliarde de euro de pe pietele financiare in acest an. Intrucat Grecia nu se poate imprumuta din cauza dobanzilor foarte ridicate cerute de investitori, UE vrea sa acopere acest deficit de fonduri prin noi imprumuturi si disponibilitatea detinatorilor de obligatiuni de a rostogoli datoria statului elen.

Grecia va primi urmatoarea transa din imprumutul de la Uniunea Europeana si FMI la inceputul lunii iulie, dupa noi discutii referitoare la programul economic, a anuntat vineri delegatia creditorilor internationali care a evaluat situatia finantelor tarii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri