Sansele ca Grecia sa intre in default sunt "atat de mari incat aproape ca se impune sa admiti ca nu exista cale de scapare", afirma fostul presedinte al Federal Reserve Alan Greenspan.
Iata cele mai importante evenimente si stiri care vin dinspre Atena:

[Update 3] Liderii germani si francezi au convenit asupra unui nou pachet de bailout pentru Grecia, care va include participarea sectorului privat in baza asa-numitei Initiative de la Viena.

[Update 2] Premierul elen George Papandreou a desemnat astazi un nou cabinet, pentru a obtine sustinere parlamentara pentru masurile de austeritate, reformele economice si programul de privatizare, chestiuni cerute de institutiile financiare internationale in schimbul unui nou imprumut de urgenta.

Astfel, Papandreou l-a numit pe Evangelos Venizelos in postul de ministru al Finantelor, in locul lui Georges Papaconstantinou, care devine ministru al Mediului.

[Update1] Liderii europeni au amanat pana la jumatatea lui iulie, cel mai devreme, stabilirea noului plan de sustinere a Greciei, dar detaliile ar putea fi definitivate abia la inceputul lui septembrie, potrivit unui diplomat european.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca banca este impotriva restructurarii datoriilor Greciei, care ar putea contribui la declansarea unei crize de tip Lehman Brothers in zona euro, cu impact asupra randamentelor obligatiunilor unor tari precum Spania.

Agentia de rating Fitch a oferit Bancii Centrale Europene o posibila solutie de compromis in criza datoriilor Greciei, care ar permite BCE sa continue sa accepte obligatiuni elene drept garantii pentru finantarea tarii, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Acordul privind un al doilea program de sustinere a Greciei este blocat de refuzul BCE de a accepta restructurarea obligatiunilor suverane elene folosite drept garantii in operatiunile de imprumut, in eventualitatea unui default (incapacitate de plata) sau a unui default restrictionat.

Un astfel de scenariu ar duce la taierea finantarii pentru sectorul financiar elen, riscand o reactie in lant de destabilizare a bancilor din zona euro.

Pozitia BCE limiteaza serios optiunile de implicare a detinatorilor privati de obligatiuni ale Greciei in noul plan de salvare, conditie ceruta de Germania.

Investitori: Grecia ar putea intra in default vara aceasta

Temerile privind un "accident" al Greciei chiar din aceasta vara, prin intrarea in incapacitate de plata, care ar putea afecta inclusiv sistemul bancar, au determinat investitorii sa cumpere instrumente de asigurare a datoriilor statului elen pe perioada de un an, noteaza Financial Times.

Plasamentele in asigurarea datoriilor impotriva riscului de neplata (credit default swap - CDS) ar genera profituri substantiale in cazul unei restructurari dure a datoriilor in urmatoarele 12 luni.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri