Industria navală din România trece printr-un proces de digitalizare, unul foarte important pentru creșterea productivității și a impactului economic al acestui sector, precum și pentru deschiderea unor noi căi de investiții.

La acest proces contribuie și noua invenție 100% românească a celor de la BlueSpace Technology (BST), companie cu capital integral românesc, singura acreditată NATO-UE, care activează în industria privată de apărare și în domeniul tehnologiilor de securitate IT. Aceasta propune industriei de transport naval, în premieră națională, un comutator de antene de recepție și un sistem software integrat, cu aplicabilitate în domeniul ambarcațiunilor de mici dimensiuni.

Ideea echipei de cercetare, dezvoltare și producție a BST a fost transpusă în practică și a dus la realizarea acestui sistem de comunicații prin intermediul unui proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

Acesta se numește “Cercetare în filtrarea semnalelor în banda HF și realizarea unei matrici de comutare automată de antene de recepție pentru ambarcațiunile navale de mici dimensiuni”.

Crearea sistemului de comunicații pentru ambarcațiuni de mici dimensiuni a durat trei ani (2020-2023). A fost luată în considerare nevoia de a reduce costurile privind achiziționarea, montarea și mentenanța unui comutator de antene.

Publicul țintă al proiectului BST sunt IMM-urile românești care activează în domeniul transporturilor navale cu ambarcațiuni de mici dimensiuni, indiferent de tipul de transport: mărfuri, de persoane sau de agrement și care își doresc un sistem inovativ de comunicații.

Perioada de execuție a proiectului este de 36 de luni. Acesta a început pe 31.07.2020 si are ca termen de finalizare data de 30.07.2023.

Rezultatul acestui proiect a fost apariția unui produs ce are capacitatea să facă față unor condiții meteo extreme, rezistent la șocuri repetate, cu o calitate ridicată, ce are la bază tehnologii inteligente de funcționare. Acest comutator de antene este proiectat pentru un timp îndelungat, De asemenea, este ușor de întreținut și simplu de operat și ajustat, în funcție de particularitățile navei pe care este instalat.

Astfel, proiectul a avut drept obiectiv creșterea valorii adăugate generate de sectorul TIC (tehnologia informațiilor și comunicațiilor), în cadrul BlueSpace Technology, prin dezvoltarea unui produs și a serviciilor aferente acestuia, care să contribuie la creșterea implicării sectorului TIC pentru competitivitatea economică.

Valoarea adăugată a proiectului BST a constat tocmai în cercetarea și realizarea unui sistem de comunicații ușor de folosit și cu funcționalități gândite pentru utilizatorii fără experiență în domeniul radio. Sistemul este proiectat să reziste din punct de vedere mecanic la șocurile repetate, tipice unei ambarcațiuni de mici dimensiuni și la mediul marin puternic coroziv, dar și pentru a fi ușor de manevrat din punct de vedere tehnic.

„Cercetarea trebuie să aibă ca rezultat inovația. Aceasta se poate face cu succes și în România, așa cum a demonstrat echipa noastră. Timp de trei ani am muncit la intensitate maximă pentru a derula un proiect de ale cărui rezultate să fim mândri. Prin sistemul dezvoltat contribuim la creșterea gradului de acces și utilizare a tehnologiei informației și comunicațiilor pentru întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în domeniul transportului naval, fie că vorbim de transport de marfă, de persoane sau de agrement”, a declarat CEO-ul BlueSpace Technology, Constantin Pintilie.

Despre: BlueSpace Technology (BST) este o companie privată cu capital 100% românesc, fondată în 2011, care desfășoară activități de inginerie și consultanță tehnică în domeniu, precum și activități de realizare software și de consultanță în tehnologia informației. Compania are o prezență activă pe piața tehnologiei de peste șapte ani. În prezent, BST este lider de piață în România în sectorul inovației și creației și investește constant în dezvoltarea de soluții proprii de inginerie.

Este totodată singura companie din România acreditată NATO – UE în dezvoltarea de produse și echipamente TEMPEST (de testare şi de realizare a securităţii echipamentelor IT pentru a corespunde cerințelor INFOSEC privind scurgerile de informaţii prin intermediul emisiilor electromagnetice secundare).

Soluțiile dezvoltate și implementate de către BST sunt destinate companiilor din toate sectoarele industriale și comerciale, companiilor prestatoare de servicii, administrației publice locale și centrale, societăților cu capital de stat. Modelul de business al companiei presupune dezvoltarea de proiecte în parteneriat, cu firme românești și internaționale, astfel încât soluțiile dezvoltate și implementate să asigure dinamism și competitivitate clienților, asigurându-le astfel accesul la progres.

Mai multe informații despre BST și portofoliul său pot fi accesate pe website-ul companiei: https://bstech.ro/ .

Titlul proiectului: “Cercetare în filtrarea semnalelor în banda HF și realizarea unei matrici de comutare automata de antene de recepție pentru ambarcațiunile navale de mici dimensiuni”, Cod MySmis 130075
Beneficiar: SC BLUESPACE TECHNOLOGY SRL
Data publicării: iulie 2023
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Sursa foto: https://bstech.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri