Fondul Monetar International (FMI) a avertizat Statele Unite si tarile europene supraindatorate "sa nu se joace cu focul" in privinta deficitelor bugetare, fiind nevoie de masuri imediate pentru reducerea acestora, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Criza datoriilor din zona euro si semnele supraincalzirii in economiile emergente sunt noile amenintari majore pentru cresterea globala, aparute de la precedentul raport al FMI, din aprilie.

Institutia financiara a inrautatit prognoza pentru cresterea economica a SUA, de la 2,8% la 2,5% pentru acest an, respectiv de la 2,9% la 2,7% pentru 2012.

Fondul este mai optimist in privinta avansului economic in zona euro, insa lipsa unei coordonari politice in combaterea crizei si problemele din SUA legate de buget ar putea crea o volatilitate financiara majora in urmatoarele luni.

"Nu-ti poti permite sa ai o economie mondiala in care deciziile importante sunt amanate, pentru ca te joci cu focul. Am intrat foarte clar in faza politica a crizei mondiale", a afirmat Jose Vinals, director al FMI pentru piete monetare si de capital, intr-un interviu.

In Statele Unite, problemele includ si conflictul dintre politicieni privind majorarea plafonului de indatorare. Temerile ca cea mai mare economie a lumii ar putea intra in incapacitate de plata au avut un impact semnificativ asupra pietelor financiare, noteaza Reuters.

Intre timp, Grecia s-a apropiat mai mult de incapacitate de plata, din cauza divergentelor oficialilor din zona euro pentru un al doilea pachet de ajutor financiar, dar si a problemelor politice interne.

"Daca faci o lista cu tarile care au cel mai mult de facut pentru a stabiliza finantele publice la un nivel acceptabil din perspectiva indatorarii, gasesti patru state: Grecia, Irlanda, Japonia si SUA", a spus Vinals.

Ingrijorarea ca situatia din zona euro s-ar putea extinde a cauzat declinul burselor la nivel global in ultimele zile.

FMI a urcat prognoza economica pentru zona euro in acest an de la 1,6% la 2%, in timp ce pentru anul urmator a redus-o usor, de la 1,8% la 1,7%. Germania, cea mai mare economie a zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere de 3,2% in acest an, fata de estimarea anteriaora de 2,5%, si de 2% in 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri