Presedintele grupului francez de retail Carrefour, Amaury de Seze, a propus, la adunarea generala anuala a actionarilor, comasarea functiei sale cu cea de director general, urmand ca el sa se retraga, spre surprinderea participantilor, transmite Reuters.

De Seze, care a prezidat Carrefour in ultimii trei ani, nu a explicat de ce vrea sa demisioneze in favoarea directorului general Lars Olofsson, scrie Mediafax.

Analistii cred ca de Seze a fost mai degraba un presedinte controversat, considerat deseori ca este incapabil sa reziste cererilor principalului actionar, Blue Capital, detinut de miliardarul Bernard Arnault si fondul american de investitii imobiliare Colony Capital.

Anuntul este un semnal al Carrefour catre investitori, privind sustinerea boardului pentru directorul general Olofsson, chiar daca acesta a emis in mai putin de un an trei avertismente referitoare la profitabilitatea grupului.

Olofsson a obtinut un succes la adunare, actionarii aproband in unanimitate planul de separare de grup a retelei de magazine cu discout Dia, in pofida opozitiei sindicatelor.

In timp ce Olofsson se pregatea sa vorbeasca, activisti pentru drepturile femeilor au demonstrat, purtand barbi false, pentru a critica lipsa femeilor din conducerea de varf a grupului.

Olofsson a spus audientei ca intelege dezamagirea fata de performantele recente ale grupului, dupa ce saptamana trecuta a avertizat ca profitul din primul semestru, in Franta, principala piata a Carrefour, va scadea cu 35%.

El a insistat insa ca planul de redresare, anuntat la preluarea functiei de director general, in 2009, este pe drumul cel bun.

"Ne confruntam cu factori negativi, posibil chiar cu furtuni", a aratat Olofsson, referindu-se la riscurile din zona euro, legate de criza datoriilor din Grecia si preturile mari care afecteaza bugetele consumatorilor.

Numerosi participanti nu au fost convinsi de discurs si l-au huiduit pe Olofsson la sfarsitul prezentarii.

Ei au aclamat in schimb apelul unui participant pentru demisia lui Arnauld, seful grupului producator de bunuri de lux LVMH si cel mai bogat om din Europa, din consiliul de administratie al Carrefour.

Mandatul de trei ani al lui Arnault in boardul Carrefour, precum si cel al lui de Seze, au fost reinnoite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si