Premierul chinez Wen Jiabao a oferit marti Europei "o mana de ajutor" in criza datoriilor, in timpul unei vizite in Germania, declarand ca tara sa poate cumpara obligatiuni suverane, daca unele state din zona euro vor avea nevoie, transmite Reuters, scrie Mediafax.

"China si-a exprimat cu diferite ocazii sprijinul pentru Europa. Cu alte cuvinte, cand Europa este in dificultate, ii vom da o mana de ajutor de la distanta", a afirmat premierul chinez intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel.

Wen a aratat ca China va cumpara obligatiuni suverane, daca va fi nevoie, si a descris problemele din zona euro ca fiind de natura temporara.

Ca si cu alte ocazii, Wen a evitat sa ofere date precise referitoare la valoarea posibilelor achizitii.

Capital Economics estimeaza ca China a cumparat in acest an active denominate in euro in valoare de peste 40 de miliarde de euro.
Merkel a declarat ca China are un interes mare ca euro sa fie stabil, chiar daca unii oficiali, precum Juergen Stark, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE), au avertizat ca statul chinez nu trebuie vazut ca un salvator al monedei unice.

Circa un sfert din rezervele valutare record ale Chinei, de peste 3.000 de miliarde de dolari, sunt estimate a fi in euro.

Wen a vizitat Germania la capatul unui turneu european care a inclus Ungaria si Marea Britanie.

Este pentru prima oara cand Germania si China, cei mai mari exportatori ai lumii, au avut consultari ministeriale pentru dezvoltarea relatiilor comerciale.

In timpul vizitei in Germania, companiile chineze si germane au incheiat contracte de peste 15 miliarde de dolari.

Airbus a incheiat un acord cu China Aviation Supplies si divizia de leasing de avioane a bancii chineze ICBC pentru livrarea a 88 de aeronave A320, in valoare de 7,5 miliarde de dolari, la preturi din lista.

Merkel anticipeaza ca relatiile comerciale bilaterale vor ajunge la circa 200 de miliarde de euro in decurs de cinci ani, de la 130 miliarde de euro anul trecut.

Marea Britanie si China au incheiat luni acorduri de 2,3 miliarde de dolari in timpul vizitei lui Wen la Londra.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Firea vrea sa lege Bucurestiul printr-un canal navigabil de Dunare
Setari Cookie-uri