Grupul include, in raportarile financiare, la categoria pietelor emergente si operatiunile din Romania.

O reorganizare la nivelul managementului sugereaza ca Blue Capital, companie aliata miliardarului Bernard Arnault si firmei americane de investitii Colony Capital, s-ar putea pregati pentru vanzarea sau separarea afacerilor cu dezvoltare rapida de pe pietele emergente ale Carrefour, in incercarea de a-si recupera pierderile.

Actiunile Carrefour au scazut cu circa 40% de la inceputul anului, ajungand vineri la 18,25 euro, cea mai scazuta cotatie din 1995, astfel ca Blue Capital se confrunta cu pierderi de peste un miliard de euro la actiunile cumparate cu 45 de euro.

Carrefour a anuntat ca postul de director financiar va fi ocupat de Pierre-Jean Sivignon, acesta urmand sa-l inlocuiasca in functie pe Pierre Bouchut, care va fi mutat la conducerea operatiunilor de pe pietele emergente.

La prima vedere pare ca Bouchut plateste pretul pentru patru avertismente privind profitul in mai putin de un an si face mai usoara pentru grup abandonarea tintei de crestere a castigului in acest an, considerata inevitabila de analisti.

Citeste si:

Bouchut este considerat, insa, a fi un apropiat al Blue Capital, care detine 14% din actiunile Carrefour si 20% din drepturile de vot, iar noul sau post ar putea semnala un nou accent pe pietele emergente ale Carrefour in contextul unei tranzactii recent esuate in Brazilia si a mai multor masuri de vanzare sau separare de active.

"Este un rol important, dar cu actionarul Blue capital sub presiune sa-si recupereze pierderile si dupa esecul fuziunii din Brazilia, respectiv a separarii diviziei DIA, numirea ne face sa ne intrebam ce planuri are grupul pentru pietele emergente", a afirmat John Kershaw analist la Bank of America-Merrill Lynch.

Bouchut il va inlocui pe Thierry Garnier, despre care o sursa apropiata situatiei a afirmat ca s-a opus Blue Capital si tentativei esuate a actionarului de a separa divizia de imobiliare a Carrefour.

"Thierry Garnier era un om de retail, in timp ce Bouchut este un finantist. Daca exista conceptia financiara de a vinde active si o parte a grupului, atunci Bouchut este persoana potrivita", a spus un analist, sub conditia anonimatului.

Carrefour a refuzat sa comenteze numirea lui Bouchut, in timp ce reprezentanti ai Blue Capital nu au putut fi contactati.