Aurul a crescut miercuri cu aproape 3%, in contextul mutarii temerilor traderilor de la Spania si Italia la Franta, unde presedintele, Nicolas Sarkozy, a cerut prudenta fiscala dupa ce pietele financiare au speculat ca Franta ar putea fi urmatorul stat retrogradat de agentiile de rating.

Ultimele temeri par sa anuleze impactul pozitiv al deciziei, fara precedennt, de marti a Rezervei Federale a SUA, care s-a angajat sa mentina politicile de sprijinire a economiei pentru o perioada de cel putin doi ani.

Pe piata spot, aurul a avansat cu aproape 3%, la un maxim de 1.796,86 dolari pe uncie si se afla in urcare cu 2,3% la 16:00 GMT (19:00 ora Romaniei). Pe piata COMEX din SUA, contractele futures pentru aur au trecut, pentru scurt timp, de 1.800 de dolari.

Citeste si:

In aceasta saptamana, cotatia aurului a urcat cu aproape 7%, iar din iunie cu 20%.

Franta a intrat in atentia traderilor din cauza scaderii puternice a actiunilor bancilor, printre cele mai expuse insitutii de credit din Europa fata de criza datoriilor suverane de la periferia zonei euro.

Intrucat guvernele si bancile centrale raman fara instrumente pentru a combate problemele economice si financiare, unii analisti se asteapta ca aurul sa ajunga pana la 2.500 de dolari, peste maximul, ajustat ajustat la, inregistrat in urma cu trei decenii.