Aceasta saptamana va fi cruciala pentru Grecia si zona euro, in egala masura.

Potrivit publicatiei germane Der Spiegel, ministrul Wolfgang Schäuble (foto) a pregatit deja doua scenarii pentru viitorul Greciei. In primul caz, economia elena va fi reabilitata si va ramane in zona euro. Conform celui de-al doilea scenariu, economia Greciei spune adio zonei euro si se intoarce la vechea moneda, drahma. A doua situatie ar fi si cea mai dura si s-ar traduce printr-un faliment complet al tarii.

In cazul unui faliment, atat bancile germane cat si cele franceze vor fi lovite puternic si, ca urmare, le va fi imposibil acestor institutii financiare sa imprumute tari ca Italia si Spania, daca vor avea nevoie. Aceste state vor avea nevoie de ajutoare financiare din alte surse, cum ar fi Facilitatea de Stabilitate Financiara, care ar juca un rol important in ecuatia unui faliment al Greciei.

Oficiali ai Uniunii Europene si Fondului Monetar International vor sosi in aceasta saptamana la Atena pentru a discuta cu guvernul modalitatile prin care executivul intentioneaza sa-si indeplineasca angajamentele fiscale, inainte ca statul sa primeasca transa de opt miliarde de euro.

Citeste si:

O intrare a Greciei in default ar deprecia puternic moneda euro si ar afecta Italia, Spania si Irlanda, considera investitorul Jim Rogers, fost partener de afaceri cu miliardarul George Soros.

Infografic Grecia

Infografic wall-street.ro realizat de quickdata.ro.