Buffett a castigat 63 mil. $ in 2010: "Mariti impozitele bogatilor!"

Miliardarul Warren Buffett se plange ca a platit impozite prea mici anul trecut, de 6,9 milioane dolari,dupa ce a inregistrat un venit brut ajustat de 62,9 milioane dolari. Buffet, unul dintre cei mai cunoscuti investitori din lume, sustine ca bogatii platesc taxe prea mici, scrie marketwatch.com.

Seful conglomeratului financiar Berkshire Hathaway spune ca venitul sau taxabil pe 2010 a fost de 39,8 milioane dolari, de unde rezulta o taxa de 17%, comparativ cu taxa in jurul a 30% suportata de majoritatea americanilor.

Publicarea propriilor date financiare a fost facuta ca un raspuns la afirmatiile lui Tim Huelskamp, congressman republican, care il provocase pe Buffett sa isi faca publice veniturile si taxele platite, avand in vedere ca miliardarul american s-a declarat cu orice ocazie un sustinator al reformarii sistemului de taxe.

Sper ca veti reusi sa ii faceti pe ultra-bogati - care, ca grup, platesc taxe mai mici decat propriile secretare - sa suporte o parte din sacrificiile pe care milioane de alti americani vor trebui sa le faca”, a declarat Warren Buffett.

Presedintele SUA, Barack Obama, bun prieten cu Warren Buffett, a sustinut o propunere a senatorilor democrati care prevede taxarea suplimentara, cu 5,6% a persoanelor care castiga mai mult de un milion de dolari pe an, scrie The Wall Street Journal.

1. Ce sistem de taxare a veniturilor preferati?

2. Credeti ca problemele de buget ale guvernelor ar putea sa fie rezolvate prin taxarea suplimentara a bogatilor?


Americanii din clasa medie, cu venituri cuprinse intre 34.000 si 60.000 dolari pe an, sunt taxati in medie cu 12% pe an. Persoanele cu venituri de 103.000 – 163.000 (adica 90% din americanii care care castiga cel mai bine), platesc 18,2%. De cealalta parte, cei care castiga o suma cuprinsa intre 211.000 dolari si 533.000 dolari, sunt taxati cu 20.4%.

Din datele facute publice de catre Buffet nu este clar de unde rezulta diferenta de aproape 23 milioane de dolari dintre venitul brut ajustat si venitul taxabil. Expertii spun ca nu se poate da un raspuns clar fara a sti nivelul taxelor rambursate.

O posibila explicatie ar putea sa fie donatiile mari in scopuri caritabile facute de Buffett, acestea beneficiind de scutiri de impozite.

Sursa imagine:
Mark Hirschey / Wikipedia

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri