De ce scade increderea mediului de afaceri in Germania si Franta

Increderea mediului de afaceri din Germania si Franta, cele mai mari doua economii ale zonei euro, a continuat sa scada in octombrie, evidentiind temerile ca economia uniunii monetare ar putea fi aproape de stagnare, potivit Wall Street Journal.

In Germania, increderea a scazut pentru a patra luna consecutiv, si a ajuns la minimul ultimelor 16 luni, intrucat criza din zona euro a amplificat temerile companiilor privind perspectivele economice, potrivit institutului german Ifo, informeaza Mediafax.

Ingrijorarea a fost amplificata de declinul increderii industriei prelucratoare din Franta in octombrie, a doua luna conescutiva de evolutie negativa.

Cele mai ingrijoratoare date au venit, insa, din Germania.

Indicele Ifo pentru Germania, urmarit cu atentie de investitori, a coborat de la 107,4 puncte in septembrie la 106,4 puncte. Indicatorul a inceput sa scada din februarie, cand a incheiat o perioada de noua luni de crestere, sustinuta de revenirea Germaniei din criza economica. In februarie, indicele Ifo a atins un maxim record de 115,4 puncte.

Asteptarile oamenilor de afaceri germani corespund in prezent unei cresteri economice de 0,5%, potrivit economistului Ben May, de la Capital Economics.

"Nu exista ceva care sa ne schimbe opinia ca Germania se afla intr-o incetinire puternica, in timp ce avansul economic de anul urmator se va situa la circa 0,5%", a spus May.

Economia germana va incetini, probabil, din cauza cererii mai scazute la export, a afirmat economistul Ifo Klaus Abberger.

Chiar daca nu se anticipeaza un colaps economic, declinul increderii mediului de afaceri semnaleaza o incetinire puternica, a adaugat Abberger.

Indicatorul pentru situatia actuala a coborat de la 117,9 puncte in septembrie la 116,7 puncte, iar cel referitor la asteptarile pentru urmatoarele sase luni de la 97,9 puncte la 97 de puncte.

Guvernul german a revizuit estimarea de crestere economica pentru anul urmator de la 1,8% la 1%, in contextul riscurilor generate de criza datoriilor din zona euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri