British Petroleum, a anuntat presa britanica, a primit acceptul partenerului sau chinez Sinopec de a face o investitie uriasa, in valoare de 14 miliarde de lire sterline, achizitionand 25 la suta din actiunile companiei respective, ramura listata pe piata internationala a China Petroleum Chemical Corporation, cel mai mare producator si procesor al petrolului din China.

Concret, BP va forma cu Sinopec o uriasa societate petroliera mixta in care rolul preponderent si-l pastreaza partea chineza. "The Observer" releva insa ca BP dobandeste, in aceasta afacere, un avantaj strategic considerabil, devenind un rival de temut pentru alt gigant energetic, Exxon, pe piata chineza, indeosebi in privinta activitatilor de prospectare. "The Observer" este rezervat in a garanta ca afacerea dintre BP si Sinopec va fi in cele din urma finalizata, dar prognozele sunt optimiste, ele fiind sustinute de faptul ca China, cu ritmul ei foarte rapid de crestere, are nevoie de petrol in mari cantitati, pe care numai BP i le poate asigura.

In plus, BP este deja un mare investitor in China (3 miliarde de lire sterline), acest grup petrolier britanic asigurand combustibilul avioanelor la peste o suta de aeroporturi chinezesti. Jason Kenney, analist in probleme de petrol la ING Financial Markets, dorind sa arate cat de avantajoasa este afacerea cu China, a dat un exemplu foarte simplu: "in China exista la ora actuala un automobil la mia de locuitori si exista perspectiva ca, in 25 de ani, acest raport sa ajunga la un automobil la 25 de locuitori. Ne putem imagina ce piata a carburantilor va exista", sublinia analistul britanic.

Potrivit cotidianului "The Observer", Sinopec ar putea cumpara, in urmatoarele cateva luni, contra 3 miliarde de lire sterline, o unitate a BP din Rusia. Anul trecut a cumparat actiuni la companii petroliere din Sudan si Ecuador si este in tratative pentru a face investitii in prospectiuni petroliere din Iran. In opinia analistilor britanici, definitivarea afacerii BP-Sinopec va stimula cresterea investitiilor directe straine in China, dupa ce in 2005, conform cifrelor oficiale publicate de Beijing, ele au totalizat 60,3 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri