Moneda euro s-a apreciat puternic fata de dolar, dupa ce parlamentul german a aprobat al doilea acord de finantare externa a Greciei, dar si datorita optimismului privind operatiunea de refinantare pe trei ani pregatita de Banca Centrala Europeana (BCE), conform Mediafax.

Cancelarul german Angela Merkel a bifat luni noapte o victorie importanta in parlament, legislativul ratificand cu majoritate larga cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, de 130 miliarde euro, transmite Reuters

Pachetul a fost aprobat cu 496 de voturi pentru, 90 impotriva si cinci abtineri, toti cei 591 de membri ai Bundestagului fiind prezenti la sesiunea speciala dedicata acestui vot.

Numarul foarte ridicat de voturi pentru se datoreaza in principal social-democratilor si "verzilor" din opozitie, care au optat in bloc in favoarea acordului.

Dintre cei 330 de parlamentari ai coalitiei care sustine oficial Cabinetul Merkel, numai 304 au votat pentru, numarul "dizidentilor" fiind in crestere fata de votul din toamna anului trecut privind majorarea fondului de urgenta al zonei euro. Un grup de 17 parlamentari ai coalitiei au votat impotriva de aceasta data, fata de 13 in septembrie.

Analistii considera ca acest rezultat ar putea slabi politic Guvernul Merkel, ingreunand incercarile de a consolida mecanismele de siguranta ale zonei euro pentru a obtine sprijin de la statele G20 in combaterea crizei datoriilor de stat.

Statele G20 au cerut in weekend Europei, in special Germaniei, sa accepte combinarea Fondului European de Stabilitate Financiara cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a crea o plasa de siguranta de 750 miliarde euro (1.000 miliarde de dolari). Decizia este asteptata in luna martie, insa nu la summit-ul UE de joi si vineri (1-2 martie).

Grecia a lansat oficial vineri schema de conversie de obligatiuni menita sa reduca datoria statului catre creditorii privati cu 74% din valoarea nominala a bondurilor. Agentiile de rating au reactionat prompt: Fitch a retrogradat Grecia la "CCC", ultima treapta inainte de default, iar S&P a coborat ratingul statului elen la "default selectiv", indicand ca tara a intrat in incapacitate de plata pe anumite datorii.

Costurile de finantare ale statelor de la "periferia" zonei euro au scazut puternic din decembrie, cand Banca Centrala Europeana (BCE) a derulat in premiera operatiunea de refinantare pe trei ani, injectand 489 miliarde euro in sistem. Media estimarilor indica o injectie de lichiditate de 500 miliarde euro, iar unele prognoze mai curajoase urca pana la 1.000 miliarde euro.

Ratificarea acordului pentru Grecia de catre parlamentul german si optimismul privind operatiunea de refinantare pregatita de BCE au impins moneda euro in urcare cu 0,4% in sedinta de marti, la aproximativ 1,345 dolari, potrivit Bloomberg.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si