Actiunile grupului farmaceutic german Bayer AG au crescut cu 0,6 procente dupa ce a anuntat joi seara ca a facut o oferta de tip 'white-knight' in valoare de 16,3 miliarde euro (19,5 miliarde dolari) pentru preluarea laboratoarelor rivalului de pe piata germana Schering AG, oferta fiind destinata sa contracareze o oferta ostila de preluare lansata recent de o alta companie farmaceutica, Merck KGaA.

Actiunile producatorului francez de echipamente de telecomunicatii Alcatel SA au crescut cu 3,5 procente dupa ce a anuntat ca negociaza o "fuziune intre egali" cu rivalul american Lucent Technologies Inc.

Supermarketul britanic Tesco a adaugat aproape patru procente dupa ce a anuntat ca ar putea include portofoliul de proprietate intr-un trust de investitii imobiliare.

Citeste si:

La ora 8,20 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene cotate a urcat cu aproape 0,14 procente, ajungand la 1.378,70 puncte, adica aproape de nivelul record al ultimilor cinci ani de 1.381,32 puncte, atins in cursul zilei de joi. Indicele a fost impulsionat de trendul preluarilor din ultimele zile.

Petrolul a scazut cu 0,33 la suta, la New York Mercantile Exchange, barilul de Light sweet crude cu livrare in luna mai ajungand la 63,58 dolari, dupa 12,00 GMT, dupa ce joi urcase cu aproape doi dolari, crestere legata de temerile corelate rezervelor de petrol ale SUA. Petrolul Brent s-a ieftinit, de asemenea, cu 0,41 dolari, ajungand la 62,86 dolari.

In sesiunea de joi, datele surprinzatoare legate de sectorul imobiliar din SUA a influentat puternic Wall Street-ul, facand ca dolarul sa creasca puternic. Moneda euro a scazut joi la 1,1972 dolari, de la 1,2076 dolari, miercuri. Dolarul american a fost cotat la 117,90 yeni, in crestere fata de 116,93 yeni.

Pe de alta parte, Infineon a pierdut aproape trei procente dupa ce Goldman Sachs a anutat joi ca a plasat 136,3 milioane de actiuni in favoarea conglomeratului industrial german producator de chip-uri electronice Siemens.