Comisia Europeana nu are in lucru un scenariu privind iesirea Greciei din zona euro, a declarat vicepresedintele CE, Oli Rehn, responsabil cu portofoliul afacerilor economice si monetare, in replica la declaratiile comisarului pentru Comert, Karel de Gucht.

"Karel De Gucht este responsabil cu comertul. Eu sunt responsabil pentru afaceri economice si monetare si in relatiile cu Banca Centrala Europeana. Nu lucram la un scenariu privind iesirea Greciei. Lucram pe bazele unui scenariu de mentinere a Greciei. Nu comentam chestiuni speculative", a spus Oli Rehn, citat intr-o precizare scrisa transmisa de Comisia Europeana, informeaza Mediafax.

Comisarul european pentru Comert, Karel de Gucht, a afirmat intr-un interviu publicat vineri ca CE si Banca Centrala Europeana (BCE) pregatesc un plan de urgenta pentru situatia in care Grecia va parasi zona euro.

Comentariile reprezinta prima declaratie din partea unui oficial european ca organismele UE se pregatesc pentru eventuala iesire a Greciei din zona euro.

Zvonurile si speculatiile privind acest scenariu au inundat presa internationala, pe fondul impasului politic care ameninta sa impinga statul elen in afara blocului monetar.

"Acum un an si jumatate, ar fi existat pericolul unui efect de domino. Astazi insa exista atat in cadrul BCE cat si la CE servicii care lucreaza la scenarii de urgenta, in caz ca Grecia nu va reusi sa ramana in zona euro", a afirmat De Gucht pentru ziarul belgian Der Standaard, preluat de Reuters.

Grecia a programat pentru jumatatea lunii iunie o noua runda de alegeri anticipate, dupa ce scrutinul din 6 mai nu a dat coalitie de guvernare. Scorurile ridicate obtinute de formatiuni politice care se opun masurilor de austeritate convenite cu UE, FMI si BCE au impiedicat formarea unui guvern.

Un purtator de cuvant de la Comisia Europeana, Mina Andreeva, a transmis Mediafax o declaratie scrisa prin care preciza ca singurul obiectiv urmarit de institutie este mentinerea statului elen in cadrul uniunii monetare.

"Comisia Europeana nu are in lucru un scenariu privind iesirea Greciei din zona euro. Obiectivul urmarit de Comisie, prin toate eforturile depuse impreuna cu autoritatile de la Atena, este mentinerea Greciei in zona euro. Grecia este si va ramane parte integranta a zonei euro", a afirmat Andreeva.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Comisia Europeana a aprobat recapitalizarea CEC Bank