Investigatia internationala privind manipularea indicelui LIBOR al dobanzilor de pe piata interbancara ar putea produce dosare penale in Statele Unite in aceasta vara, iar parlamentarii britanici vor sa extinda ancheta catre alte banci implicate in scandal, dupa ce au amendat Barclays.

Traderii bancii Barclays aparent implicati in manipularea indicelui LIBOR in perioada 2005-2007 ar putea fi pusi sub urmarire penala de catre autoritatile din Statele Unite in aceasta vara, a declarat pentru Bloomberg o sursa de la Washington, apropiata anchetei derulate de Departamentul Justitiei, relateaza Mediafax.

La Londra, presedintele Autoritatii Serviciilor Financiare, Adair Turner, va fi audiat luni in Parlament alaturi de alti doi oficiali ai agentiei, politicienii urmand sa ceara informatii privind extinderea anchetei dincolo de Barclays.

Barclays, a doua mare banca britanica dupa active, a recunoscut ca a participat la manipularea indicelui LIBOR, care masoara zilnic dobanzile de pe piata interbancara, in diverse valute si cu diferite maturitati, influentand costul creditelor si activelor de credit, de la ipoteci si imprumuturi catre companii la obligatiuni si derivate financiare complexe. Banca a cazut la intelegere cu autoritatile din Statele Unite si Marea Britanie, angajandu-se la plata unei amenzi de 290 milioane lire sterline (450 milioane dolari). Cei mai importanti oameni ai bancii au demisionat pe rand in cateva zile.

Increderea pietelor in obiectivitatea London Interbank Offered Rate (LIBOR) a fost grav afectata de scandalul Barclays, iar informatiile disponibile in prezent implica in investigatia mondiala, derulata in America de Nord, Europa si Asia, 18 banci si case de brokeraj internationale.

Autoritatile americane incearca sa negocieze si cu alte banci intelegeri similare cu cea semnata de Barclays, a afirmat sursa citata, insa consecintele extrem de negative suferite de Barclays - lovitura de imagine si demisia celor mai importanti trei executivi - ar putea descuraja alte institutii de credit.

In Marea Britanie, Autoritatea Serviciilor Financiare spera sa incheie de asemenea noi intelegeri cu bancile pana la sfarsitul acestui an.

Indicele LIBOR este derivat dintr-un sondaj zilnic al dobanzilor la care se imprumuta cele mai mari banci, calculat la Londra de Asociatia Bancherilor Britanici. Bancile trebuie sa estimeze cat le-ar costa imprumuturile reciproce la 15 maturitati diferite, de la o zi pana la un an, in dolari, euro, yeni japonezi si franci elvetieni. Pentru imprumuturile denominate in dolari sunt sondate 18 banci internationale.

Agentia impotriva fraudelor serioase din Marea Britanie a deschis o ancheta penala privind manipularea dobanzilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania: 832 de persoane infectate cu Coronavirus au murit în ultimele 24 de ore
Setari Cookie-uri