Reprezentanţii Academiei Române vor participa la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă de la Iaşi după ce se vor asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui monument al Patrimoniului naţional la starea sa autentică, informează Agerpres.

Precizările apar într-un răspuns al Biroului Prezidiului Academiei Române la o scrisoare deschisă a preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe.

''Vă informăm că Biroul Prezidiului Academiei Române va accepta să participe la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă după ce ne vom asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui preţios monument al Patrimoniului naţional la autenticul său, aşa cum v-am solicitat. Altfel, monumentul rămâne compromis din punct de vedere cultural şi patrimonial'', a transmis Academia, conform sursei citate.

Reprezentanţii forului academic mai spun că o rezolvare ''favorabilă'' în cazul Bojdeucii din Ţicău ar putea conduce şi la posibilitatea de a discuta un viitor parteneriat pentru reabilitarea Casei memoriale "Vasile Alecsandri" din Mirceşti.

''O rezolvare favorabilă a acestei situaţii îngrijorătoare a Bojdeucii din Ţicău, în care este obligatoriu să fie consultaţi şi implicaţi profesionişti ai restaurării - nu ai 'modernizării', cum spuneţi că a fost obiectul proiectului - ar putea conduce şi la posibilitatea de a discuta un viitor parteneriat între Academia Română şi Consiliul Judeţean Iaşi pentru reabilitarea, împreună, a Casei memoriale 'Vasile Alecsandri' din Mirceşti. Ne păstrăm încrederea că veţi acţiona prompt, astfel încât să răspundeţi aşteptărilor Academiei Române şi ale numeroşilor oameni de cultură responsabili din această ţară'', precizează Academia Română.

Pe 24 noiembrie, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a făcut un apel la conducerea Academiei Române pentru a participa ca partener la salvarea unui alt obiectiv cultural important, Casa Memorială ''Vasile Alecsandri'' de la Mirceşti, aflată în stare avansată de degradare după ce Academia a câştigat-o în instanţă.

"Fac apel la Biroul Prezidiului Academiei Române să întreprindă demersurile necesare pentru a putea salva un alt obiectiv de patrimoniu important pentru comunitatea ieşeană - 'Casa şi Mausoleul Vasile Alecsandri' de la Mirceşti, pe care Academia Română le-a câştigat prin hotărâre judecătorească, dar nu le-a preluat efectiv, rămânând tot în folosinţa judeţului Iaşi. După 14 ani de blocaj în ceea ce priveşte situaţia imobilului, Consiliul Judeţean Iaşi a înaintat Academiei Române o nouă soluţie de rezolvare a situaţiei, dar la care nu a primit încă răspuns", afirma preşedintele CJ Iaşi, în scrisoarea deschisă adresată Academiei Române.

Pe 23 noiembrie, conducerea Academiei Române a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, în care îi cerea să întreprindă tot ce se poate pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină "la autenticul său" şi să rămână un simbol identitar românesc, "un reper distinct al spiritului locului" şi, deopotrivă, o atracţie culturală deosebită.

Sursa foto: Facebook / Costel Alexe

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri