Randamentele Spaniei si Italiei au crescut puternic joi, dupa ce declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) au dezamagit investitorii, care asteptau masuri ferme din partea BCE pentru combaterea crizei datoriilor din zona euro, potrivit MarketWatch.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a urcat cu 0,41 puncte procentuale, la 7,1%, iar pentru titlurile Italiei a avansat cu 0,28 puncte procentuale la 6,26%, transmite Mediafax.

Pietele financiare sperau ca Draghi sa anunte reluarea achizitiilor de obligatiuni suverane pentru a reduce presiunea asupra costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei.

Masurile anuntate de seful BCE nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor investitorilor. Draghi a declarat, saptamana trecuta, la Londra, ca BCE va face tot ce este necesar pentru a proteja euro.

"Niciun cuvant din aceste remarci (angajamentul de la Londra, n.r.) nu ar trebui sa constituie o surpriza acum. In declaratia de la Londra veti gasi cuvintele «in limita mandatului BCE» de mai multe ori", a spus Draghi.

BCE a semnalat, joi, ca este gata sa intervina pe piata obligatiunilor suverane pentru a diminua costurile de imprumut ale unor state din zona euro. Totusi, Draghi a admis ca banca centrala a Germaniei a avut rezerve in privinta achizitiilor de obligatiuni si a transmis clar ca guvernele trebuie sa foloseasca fondurile de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate, iar statele care primesc ajutor sa accepte "conditii stricte".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si