Pretul petrolului din Golf a crescut chiar daca Statele Unite au raportat o majorare a rezervelor interne de benzina.
       
Contractele la termen pentru titeiul 'light, sweet crude', cu livrare in luna iunie, s-a cifrat, luni dimineata, pe pietele electronice asiatice, la 72,42 dolari, in crestere cu 0,29 dolari fata de vineri la inchidere.
       
Pe de alta parte, in raportul saptamanal, Departamentul Energiei al SUA a raportat o crestere a stocurilor de titei cu 300.000 de barili, ajungand la 347 milioane barili, cu cinci procente peste nivelul din urma cu un an.
       
Stocurile de benzina au crescut cu 2,4 milioane de barili, pentru a se cifra la 205,1 milioane de barili, in scadere cu aproape patru procente fata de anul trecut. Este a doua saptamana consecutiva de crestere a stocurilor americane de benzina.
       
Un muncitor american pentru compania de forare Baker Hughes Inc., din Huston, a fost impuscat, miercuri, in Delta Nigerului, acest fapt crescand de asemenea ingrijorarile legate de productia petroliera.
       
In urma violentelor din Delta Nigerului, care tin de peste trei luni, productia petroliera de 2,5 miliarde de barili pe zi a Nigeriei, cel mai mare producator african de petrol, s-a redus cu peste 20 procente. Cea mai mare parte a platformei petroliere din Delta Nigerului este operata de Royal Dutch Shell PLC.
       
Ingrijorarea constatnta vine din partea Iranului, care a reinnoit, duminica, amenintarea ca se va retrage din Tratatul Nuclear de Neproliferare, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, considerand sanctiunile fara nici un sens, in timp ce Parlamentul iranian intentioneaza a pune capat inspectiilor neanuntate la facilitatile sale nucleare.