Comisia Europeana cheama Italia in fata Curtii Europene pentru faptul ca legislatia italiana de privatizare, prin "actiunea de aur", da statului o prea mare putere si nu permite circulatia libera a capitalului, informeaza Rompres. In acelasi sens a fost avertizata si Ungaria pentru ca in doua luni sa-si schimbe legislatia de privatizare.

Italia a esuat in incercarea de a abroga legea care permite guvernului sa mentina un control special al fostelor companii monopoluri de stat prin "actiunea de aur". O decizie a Curtii Europene de Justitie, emisa pe 4 iunie 2002, prevede ca mecanismul "actiunii de aur" incalca o dispozitie din Tratatul Uniunii Europene cu privire la libera circulatie a capitalurilor.

Actiunea de aur permite statului sa intervina si sa opuna un drept de veto luarii anumitor decizii: gajarea sau ipotecarea activelor, dizolvarea sau lichidarea companiei, schimbarea obiectului de activitate, fuziunea prin absorbtie, numirea in consiliul de administratie a unu sau doi reprezentanti, activitatea societatii comerciale prin favorizarea unui tert, protectia concurentei sau anumite masuri despre care se pretinde ca ar putea aduce atingere intereselor nationale.

In cazul Italiei, printre fostele monopoluri de stat citate se numara Telecom Italia SpA, furnizorul de petrol ENI SpA si compania de electricitate Enel SpA. Modul in care Italia a aparat legea in cauza, in decembrie 2005, a fost considerat nesatisfacator de Comisia Europeana.

Ungaria ar trebui sa incerce schimbari in acest sens, in cazul legii privatizarii, lege care permite statului ungar sa aiba drept de veto in cazul a 31 de companii privatizate care formeaza cea mai mare parte a capitalizarii Bursei de la Budapesta, a adaugat Comisia.

Daca in doua luni nu se primeste un raspuns satisfacator din partea Ungariei, si aceasta tara va raspunde in fata Curtii Europene. Ungaria a fost de acord sa schimbe legislatia de privatizare chiar inainte de aderarea la UE si parlamentul ungar a discutat un proiect de lege in acest sens, in primavara anului 2004, a informat Comisia. "Oricum, de atunci procesul pare a se fi blocat", a adaugat Comisia.

Legea continua sa fie aplicata iar drepturi speciale au fost introduse anul trecut care pot impiedica alte firme din UE sa investeasca in companiile ungare, considera Comisia. Companiile ungare vizate au fost companii de salam si paprika, o banca, un producator de portelan si alte companii implicate in sectoarele aparare, energetic, farmaceutic si telecomunicatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri