"Rusia nu vrea razboi, iar rusii nici atat, si sunt convins ca nici ucrainenii" nu isi doresc, a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, evocand criza din Ucraina la Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in prezenta premierului ucrainean, Arseni Iateniuk, relateaza AFP.

Afirmand ca vrea "sa-i raspunda direct" lui Arseni Iateniuk, Vitali Ciurkin i-a acuzat pe europeni si pe americani ca au provocat aceasta criza incitandu-i pe ucraineni sa "inlature de la putere forta guvernamentala legitima", noteaza Mediafax. Rusia "nu doreste exacerbarea acestei crize", a adaugat Ciurkin.

El a aparat legitimitatea referendumului care va avea loc duminica in Crimeea, referindu-se, in special, la independenta Kosovo, nerecunoscuta de Moscova. In opinia sa, acest referendum se justifica printr-un vid juridic aparut in Crimeea in urma "inlaturarii neconstitutionale de la putere a Guvernului de la Kiev".

El a vorbit in fata mai multor ambasadori occidentali, intre care cei ai Statelor Unite, Frantei si Marii Britanii, care cu totii au apreciat ca referendumul din Crimeea este ilegal si au solicitat lansarea unui dialog politic intre Moscova si Kiev, cu scopul de a solutiona pasnic criza ucraineana.

Ciurkin a facut ironii pe seamna "situatiei idilice" din Ucraina imaginate de occidentali si a repetat ca Rusia nu va recunoaste legitimitatea noilor autoritati de la Kiev. Pe de alta parte, premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a cerut in fata Consiliului de Securitate ca Rusia sa isi retraga trupele suplimentare din Crimeea si sa accepte lansarea unor negocieri.

Citeste si:
Rusia interzice fumatul pe balcoanele apartamentelor
Rusia interzice fumatul pe...

Cu trei zile inainte de referendumul din Crimeea, premierul ucrainean a declarat ca "inca mai exista o sansa pentru solutionarea pasnica a conflictului". Pe teren, Rusia organizeaza manevre militare in regiunea Rostov-pe-Don, in apropiere de granita cu Ucraina.

Aproximativ 4.000 de parasutisti rusi, 36 de avioane si aproximativ 500 de vehicule participa la aceste exercitii, potrivit agentiei de presa Itar-Tass.
In plus, Rusia a mobilizat in Belarus sase avioane de lupta de tip Su-27 si trei avioane de transport militar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump