Sectiile de votare din Afganistan s-au deschis sambata dimineata, la ora locala 07.00 (05.30, ora Romaniei), pentru primul tur al alegerilor prezidentiale, un scrutin plasat sub semnul securitatii din cauza amenintarilor insurgentilor talibani, relateaza AFP.

La Kabul, primii alegatori sunt nevoiti sa infrunte ploaia pentru a ajunge la sectiile de votare si a-si oferi votul pentru succesorul presedintelui in exercitiu Hamid Karzai, scrie Mediafax.

Aceasta prima trecere a puterii de la un presedinte afgan democratic ales la un altul este considerata un test major pentru stabilitatea tarii si soliditatea institutiilor sale, in contextul in care retragerea fortelor NATO pana la sfarsitul anului 2014 genereaza temeri in privinta unei noi escaladari a violentelor.

Trei amenintari exista in legatura cu acest scrutin, si anume posibilitatea producerii unor atacuri ale talibanilor, care au avertizat ca il vor perturba, teama de comitere de fraude si absenteismul la vot, care s-au remarcat in special la precedentele alegeri prezidentiale, din 2009.

Opt candidati s-au inscris in cursa prezidentiala. Trei fosti ministri sunt considerati favoriti: Zalmai Rassoul, vazut drept candidatul presedintelui in exercitiu, Ashraf Ghani, un cunoscut economist, si Abdullah Abdullah, un opozant care s-a clasat pe pozitia a doua la alegerile prezidentiale din 2009.

Citeste si:
"Astia" au votat! Cum arata topul prezentei in diaspora
Alegeri prezidentiale 2019:...

Rezultatele preliminare ale primului tur nu vor fi cunoscute inainte de 24 aprilie. Al doilea tur ar putea avea loc la 28 mai.

Hamid Karzai este singurul politician care a condus Afganistanul, o tara saraca de aproximativ 28 de milioane de locuitori, dupa inlaturarea talibanilor de la putere in 2001. Constitutia ii interzice sa candideze pentru un al treilea mandat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iohannis a castigat in 78% din sectiile din tara