Statele Unite vor trimite un crucisator lansator de rachete in Marea Neagra, pentru a asigura in continuare securitatea aliatilor est-europeni ai NATO, ingrijorati de actiunile Rusiei in Ucraina, a anuntat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat de AFP.

"Vella Gulf, un crucisator al US Navy, va intra in Marea Neagra probabil saptamana aceasta", a afirmat Kirby. De la inceputul crizei din Ucraina, Washingtonul a trimis mai multe nave in Marea Neagra, pentru exercitii cu nave ale unor tari riverane din cadrul NATO. Insa Pentagonul a fost nevoit sa-si retraga in mod periodic fortele, din cauza Conventiei de la Montreux din 1936, care interzice navelor militare ale unor tari nonriverane sa-si mentina prezenta in Marea Neagra mai mult de 21 de zile, informeaza Mediafax.

Fregata USS Taylor, care a inlocuit distrugatorul Donald Cook in aceste ape, a parasit Marea Neagra pe 12 mai. "Suntem hotarati sa mentinem o prezenta maritima prin rotatie pana la sfarsitul anului calendaristic (...)", a subliniat purtatorul de cuvant al Pentagonului.

Sursa foto: Marea Neagra/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri