Un astronaut japonez va fi primul non-american care va ajunge pe Lună, în cadrul unei misiuni din programul american Artemis, au declarat liderii Statelor Unite şi Japoniei, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Statele Unite i-au oferit astfel Japoniei, aliat apropiat cu care încearcă să strângă şi mai mult legăturile, o şansă la care visează numeroase alte naţiuni.

''Doi astronauţi japonezi vor lua parte la viitoare misiuni americane, iar unul dintre aceştia va fi primul non-american care va ajunge pe Lună'', a declarat preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, cu prilejul unei conferinţe de presă comună, susţinută la Washington alături de prim-ministrul japonez Fumio Kishida.

Fumio Kishida, aflat în vizită oficială, a salutat ''un succes formidabil în domeniul spaţial'', anunţând că Japonia va furniza la schimb un rover lunar ultra-sofisticat.

Programul american Artemis îşi propune să stabilească o prezenţă umană durabilă pe Lună şi să trimită prima femeie şi prima persoană de culoare pe satelitul natural al Terrei.

În perioada 1969-1972, programul Apollo a trimis pe Lună 12 bărbaţi americani, toţi albi. Ei sunt singurii oameni care au pus piciorul pe Lună până în prezent.

''America nu va mai merge singură pe Lună'', a spus miercuri administratorul NASA, Bill Nelson, într-o înregistrare publicată pe reţelele de socializare. ''Diplomaţia este bună pentru descoperiri. Iar descoperirile sunt bune pentru diplomaţie'', a adăugat el.

Agenţia spaţială japoneză (Jaxa) este ''extrem de fericită'', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al agenţiei. ''Vom depune toate eforturile'' pentru a onora această colaborare americano-japoneză, a adăugat el.

Prima misiune Artemis care va trimite astronauţi pe Lună, Artemis 3, este planificată pentru 2026.

China a anunţat de asemenea că va trimite oameni pe Lună până în 2030.

Un rover ''casă mobilă''

Tokyo şi Washingtonul cooperează deja îndeaproape în domeniul spaţial, în special în cadrul operaţiunilor Staţiei Spaţial Internaţionale.

Cele două ţări preconizează ''aprofundarea cooperării în ceea ce priveşte antrenamentul astronauţilor'' pentru a atinge noul obiectiv, potrivit unei declaraţii comune ale celor doi lideri.

Dar ca un astronaut japonez să devină efectiv primul non-american care păşeşte pe Lună, ''etape importante'' trebuie ''depăşite'', potrivit acestei declaraţii.

Roverul furnizat de Japonia va fi unul presurizat, spre deosebire de vehiculele lunare comandate de NASA unor companii americane.

Într-un rover presurizat, astronauţii nu vor avea nevoie să poarte combinezon şi vor putea parcurge distanţe mai mari.

''Este vorba despre un habitat mobil, un laborator, o casă şi un explorator lunar'', a declarat Bill Nelson.

Doi astronauţi trebuie să poată trăi în rover până la 30 de zile consecutive, a precizat NASA, care a spus că-şi doreşte să-l utilizeze începând cu misiunea Artemis 7.

Cum rămâne cu europenii?

Agenţia spaţială europeană (ESA) are, la rândul ei, trei locuri rezervate în cadrul programului Artemis. Câte un astronaut european se va afla la bordul Artemis 4 şi Artemis 5.

Astronauţii europeni vor rămâne însă pe orbita Lunii sau vor aseleniza? Acest aspect ''face obiectul unor discuţii suplimentare'', a precizat pentru AFP Daniel Neuenschwander, director de explorare în cadrul ESA.

Cel de-al treilea astronaut nu a fost încă atribuit unei misiuni anume.

ESA contribuie într-o manieră importantă la misiunile lunare, furnizând treapta de propulsie a vehiculului astronauţilor şi un modul locuibil pentru viitoarea staţie de pe orbita lunară, Gateway.

Interpelat pe tema unei posibile decepţii europene ca urmare a anunţului referitor la Japonia, Neuenschwander a spus ''că trebuie înţeleasă existenţa unor consideraţii mai presus de domeniul spaţial care au dus la această cooperare strânsă între Statele Unite şi Japonia'' şi existenţa ''unor avantaje geostrategice''.

Programul Artemis a fost inaugurat în 2022 odată cu Artemis 1, care a trimis un vehicul fără echipaj uman pe orbita Lunii.

Artemis 2 este preconizată pentru 2025 şi trebuie să trimită patru astronauţi într-un voiaj pe orbita Lunii, fără să aselenizeze. Vor fi trei americani şi un canadian, care au început deja antrenamentele.

Artemis 3 va fi apoi prima misiune cu echipaj uman preconizată să asolizeze pe suprafaţa Lunii după 1972. Compoziţia echipajului acestei misiuni nu a fost anunţată încă.

Întrebată de AFP despre misiunea la care va lua parte primul astronaut japonez, NASA a răspuns pur şi simplu că nu a anunţat componenţa echipelor misiunilor de după Artemis 2.

În plus, Japonia a devenit în ianuarie cea de-a cincea ţară care a reuşi să ajungă pe Lună, pe suprafaţa căreia a trimis un robot.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri