Grupul petrolier rus OAO Rosneft a anuntat, vineri, ca isi va face debutul la bursele din Moscova si Londra la un pret de 7,55 dolari per actiune, operatiunea prin care spera sa stranga 10,4 miliarde dolari urmand sa devina una din cele mai mari oferte publice initiale (IPO) din lume, informeaza Rompres.

Rosneft, companie controlata de statul rus, a estimat ca dupa aceasta oferta publica initiala prin care 14,3 la suta din capitalul sau social va fi cotat la bursele din Londra si Moscova, valoarea sa totala va ajunge undeva la aproximativ 79,8 miliarde dolari. Operatiunea de tip IPO este programata a debuta miercurea viitoare, valoarea fondurilor degajate, 10,4 miliarde dolari, transformand-o in care mai mare IPO din Rusia si a saptea la nivel mondial.

Bancherii sustin ca apetitul investitorilor pentru actiunile Rosneft este in crestere, in special dupa ce la data de 12 iulie Autoritatea britanica de reglementare a Serviciilor Financiare (FSA) a respins cererea grupului rus Yukos privind blocarea introducerii la bursa a rivalului Rosneft. Motivul este preluarea de catre Rosneft a Yuganskneftegaz, principala divizie de productie a grupului Yukos, in cadrul unei licitatii controversate derulate in decembrie 2004.

Rosneft apartine, in proportie de 100 la suta minus o actiune, grupului Rosneftegaz care la randul sau este controlat de Agentia federala rusa pentru gestionarea bunurilor publice. Aproximativ 70 la suta din productia de 1,6 milioane barili de titei pe zi realizata de Rosneft provine de la Yuganskneftegaz. Operatiunea de cotare publica initiala este menita in principal strangerii fondurilor necesare pentru a achita imprumuturile de 8,5 miliarde dolari pe care Rosneft le-a contractat atunci cand a preluat controlul asupra monopolului OAO Gazprom.

Potrivit clasamentului celor mai mari operatiuni de tip IPO derulate la nivel mondial, top alcatuit de firma canadiana Thomson Financial, intrarea la bursa a Rosneft ocupa locul sapte dupa cea derulata de firma americana AT&T Wireless (10,62 milliarde dolari) si inainte de introducerea actiunilor firmei nipone East Japan Railway (9,91 milliarde dolari).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri