Vladimir Putin afirma ca planul de pace elaborat de catre omologul sau ucrainean Petro Porosenko nu trebuie sa aiba "un caracter de ultimatum" pentru insurgentii prorusi si ca nu va fi "viabil" si "realist" fara un dialog, a anuntat sambata serviciul de presa al Kremlinului, relateaza AFP.

"Planul de pace al domnului Porosenko nu trebuie sa aiba un caracter de ultimatum pentru insurgenti", a declarat Vladimir Putin, citat intr-un comunicat, adaugand ca el "sustine", cu toate acestea, decizia presedintelui ucrainean de a ordona o incetare unilaterala a focului care sa le permita rebelilor prorusi sa depuna armele, noteaza Mediafax.

"Planul propus, daca nu este urmat de eforturi concrete in vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil si nici realist. Posibilitatea care s-a oferit odata cu incetarea operatiunilor militare trebuie sa fie exploatata in vederea declansarii unui dialog constructiv si ajungerii la un compromis politic intre partile beligerante din estul Ucrainei", a continuat Vladimir Putin.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat intr-un comunicat, a declarat, la randul sau, in cursul unei vizite efectuate sambata in Arabia Saudita, ca planul de pace ucrainean "aduce a ultimatum" si contrazice ceea ce a spus presedintele ucrainean in discutia pe care a purat-o cu Putin in Normandia.
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a dezvaluit vineri un plan de pace in 14 puncte menit sa puna capat insurectiei separatiste in estul tarii, care prevede, intre altele, o incetare unilaterala a focului timp de o saptamana, "dezarmarea" rebelilor si "garantarea unui culoar pentru ca mercenari rusi si ucrainean sa plece".

Aceasta decizie nu a pus insa capat violentelor. Armata ucraineana lupta in continuare, sambata, in apropiere de bastioanele separatiste Donetk si Slaviansk, impotriva unor insurgenti prorusi, care au respins incetarea unilaterala a focului de catre Kiev. Presedintele rus a catalogat de asemenea ca "inadmisibil" incidentul care a avut loc vineri, cand un tir efectuat de pe teritoriul ucrainean asupra unui post de frontiera rusesc s-a soldat cu ranirea unui granicer. Vladimir Putin "indeamna cele doua parti in conflict sa inceteze toate operatiunile si sa se aseze la masa negocierilor", se arata in finalul comunicatului.

Consul onorific lituanian,...
Citeste si: Lituania, victima colaterala in Ucraina: A fost asasinat de teroristi!


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ALARMANT! Ultimele mutari pe frontul din Ucraina