Dupa sase luni de anchete aprofundate, departamentul de concurenta al Comisiei considera ca legislatia fiscala aplicabila din 1929 acorda avantaje fiscale nejustificate anumitor companii care dezvolta mari companii la Luxemburg.

Comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, cerut, miercuri, autoritatilor de la Luxemburg sa elimine acest regim fiscal. Conform acesteia, o astfel de masura va restabili echilibrul fiscal european. Legislatia fiscala din 1929 acorda companiilor financiare, denumite holding-uri, scutiri de la plata impozitului pe profit, pe veniturile din dividende si din dobanzi, informeaza NewsIn.

Scopul acestei legi a fost atragerea in Luxemburg a activitatilor financiare, a gestionarii brevetelor si licentelor. Astfel, Luxemburg a devenit unul dintre cele mai mari centre financiare, regimul fiscal favorabil determinand numeroase multinationale sa isi stabileasca sediul social in Luxemburg. Cu toate acestea, un reprezentant bancar a afirmat ca Legea 1929 nu va produce mari schimbari, pentru ca o mare parte dintre companii au preferat sa fie fie prezente pe piata din Luxemburg prin fuzionari cu alte companii, in locul mutarii sediului sociail, chiar daca plateau impozit pe profit, dar beneficiau de alte facilitati fiscale greu de gasit in alte state.