Imagini recente ale principalului complex nuclear nord-coreean, surprinse din satelit, sugereaza ca Phenianul continua productia de plutoniu si uraniu care pot intra in componenta unei bombe atomice, a anuntat joi Institutul american pentru stiinta si securitate internationala (ISIS), relateaza AFP.

Imaginile, care dateaza din 30 iunie, surprind retragerea apei de racire a reactorului de la complexul Yongbyon, potrivit ISIS. "Cu toate acestea, fara mai multe date, cum ar fi productia de vapori, este greu de stabilit starea operationala a reactorului si, prin urmare, o estimare a cantitatii de plutoniu produsa", subliniaza un raport al centrului american. Inchis in 2007 in cadrul acordului "ajutor contra dezarmare", reactorul poate produce, in principiu, sase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficienta pentru a fabrica o bomba nucleara.

Coreea de Nord a repus in functiune complexul de Yongbyon dupa ultimul test nuclear din 2013, iar acesta ar fi redevenit operational in luna octombrie a anului trecut. Cele mai recente date inregistrate de satelit arata, de asemenea, continuarea lucrarilor de constructie in uzina de centrifuge a complexului.

Coreea de Nord sustine ca uzina produce doar uraniu slab imbogatit pentru a alimenta un viitor reactor cu apa usoara, insa expertii suspecteaza regimul de la Phenian ca vrea sa produca uraniu in scopuri militare.

Potrivit ISIS, uzina de centrifuge si-a dublat suprafata si este posibil ca acolo sa fie instalate cascade de centrifuge. Dupa ce a folosit o parte a stocului pentru cel putin doua dintre cele trei teste nucleare, Coreea de Nord ar dispune de suficient plutoniu pentru a produce sase bombe, potrivit expertilor internationali.

Citeste si:
Coreea de Nord si-ar fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului
Coreea de Nord si-ar fi...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Coreea de Nord si-ar fi reluat productia de plutoniu