"Referitor la asa-zisul plan de pace (propus de presedintele rus Vladimir Putin), permiteti-mi sa salut toate eforturile pentru gasirea unei solutii pasnice la criza din Ucraina", a declarat el in fata presei, la sosirea sa la summitul NATO, la care participa circa 60 de lideri, pana vineri, in Tara Galilor.

"Dar ceea ce conteaza este ce se intampla cu adevarat pe teren. Si continuam sa observam, din nefericire, o implicare rusa in destabilizarea situatiei din Ucraina", a adaugat el. "Continuam sa cerem Rusiei sa-si retraga trupele, sa intrerupa fluxul continuu de arme trimise in Ucraina si rebelilor inarmati", a insistat el. "Acesta ar fi un veritabil efort pentru a face posibila o solutie pasnica", precizeaza Mediafax.

Criza din Ucraina, unde Rusia este acuzata de occidentali ca trimite soldati sa lupte alaturi de separatistii prorusi, ar urma sa domine dezbaterile in prima zi a summitului Aliantei Nord-Atlantice. Miercuri, presedintele rus a propus un plan de reglementare a conflictului in sapte puncte, care prevede in special "incetarea ofensivelor la Donetk si Lugansk", doua bastioane ale rebelilor.

Citeste si:

Acest plan, primit initial favorabil de Kiev, a fost descris ulterior de premierul Arseni Iateniuk drept "praf in ochi cu destinatia comunitatii internationale". O prima reuniune intre presedintele ucrainean Petro Porosenko si liderii american, german, britanic, francez si italian este prevazuta spre pranz la Newport.

Dupa-amiaza, o comisie NATO-Ucraina, la care participa cei 28 de sefi de stat ai Aliantei si Porosenko, ar putea fi ocazia de a demonstra solidaritatea occidentala cu aceasta tara si de a infiinta patru fonduri de sprijin pentru modernizarea armatei ucrainene.